Mille Fiori

Bij Mille Fiori, het spel waar jij als glas producent en handelaar aan de slag gaat, is het de bedoeling om zo veel mogelijk winst te boeken. Het spel toont de productiecyclus van glas : workshops waar het glas wordt gemaakt, huizen waar het wordt geïnstalleerd, mensen die je ondersteunen in je werk, winkels waar het verkocht wordt, en de haven waar de schepen het glas naar verre bestemmingen brengt.

En jij wilt aanwezig zijn in alle gebieden, en als het nog even kan, ook op het juiste moment. Het spelbord heeft maar liefst 110 plaatsen om glastegels te plaatsen, die onderverdeeld zijn in 5 verschillende zones. De stapel met kaarten worden geschud en vormen de trekstapel.

Bij de start krijgt elke speler 5 kaarten op hand, en er komen evenveel kaarten als het aantal spelers open naast het spelbord te liggen. Elke speler kiest een kaart van zijn hand, legt deze gedekt voor zich neer, en geeft de resterende kaarten aan de linker buurman. Daarna speelt elke speler zijn kaart open, beginnende bij de startspeler van deze ronde. Het gevolg van een kaart is dat je in 1 van de 5 gebieden, die afgebeeld staat op je gespeelde kaart, een glastegel van je kleur mag plaatsen.

De 5 verschillende gebieden zijn :

* De workshop of het atelier : hier krijg je 1 punt voor elke glastegel die grenst aan je geplaatste glastegel. Je verdubbeld die score als je dat op een veld doet met een bepaalde kleur.

* De huisjes : je krijgt hier de score die je afdekt met je glastegel. Was de vorige glastegel ook van jou, tel je die punten er ook nog bij op.

* De mensen : dit zijn piramidevormige structuren. Je begint onderaan je glastegels te plaatsen. Pas als er 2 onderaan liggen, kan je er 1 op een hoger niveau plaatsen. Hoe hoger je een tegel kan leggen, hoe meer punten je scoort. Onderliggende tegels zullen ook telkens scoren.

* De winkels : de 4 types van goederen zijn aanwezig, en als je een glastegel plaatst, zal elke glastegel op de rij van dat soort van goed punten scoren voor de eigenaars van de glastegels. Hier stijgen de punten telkens kwadratisch.
 
* In de haven : hier kan je je schip evenveel vakjes verder zetten als het getal van je gespeelde kaart. Het vakje waar je terecht komt, geeft aan hoeveel punten je scoort, of welke bonus je krijgt. Na het varen plaats je een glastegel in één van de 5 rijen. Zodra zo een rij vol ligt met glastegels, scoor je voor elke glastegel punten, dat afhankelijk is van het aantal ruilgoederen naast die rij. 

 
Je hebt eveneens de mogelijkheid om eender welke kaart te gebruiken om met je schip verder te varen. Je mag dan geen glastegel plaatsen. Het spel gaat zo verder, totdat elke speler 4 kaarten in een ronde heeft gespeeld. (of 3 kaarten bij een 2-persoonsspel) De resterende kaarten op hand komen open naast het bord te liggen. De volgende speler wordt nu de startspeler en een nieuwe ronde kan starten. 

In alle 5 de gebieden staan voorwaarden op het spelbord waaraan je moet voldoen om bonus punten te verdienen. Zo moet je bijvoorbeeld in de ateliers als eerst 4 verschillende symbolen bedekken om met de bonus van 20 punten te gaan lopen. En slaag je erin om 3 tegels rond het symbool van de extra actie te bouwen, mag je in je beurt een extra actie onmiddellijk uitvoeren. En het spelen van die extra actie kan weer een bonus actie triggeren, enz ...
 

Zodra je een speler geen 5 handkaarten meer kan geven bij de start van een nieuwe ronde, of zodra iemand al zijn glastegels op het bord heeft liggen, is het spel ten einde, en wint de speler met de meeste punten na het optellen van de bonuspunten. 

Mille Fiori is een niet al te moeilijk spel, dat er grafisch erg mooi uit ziet. De regels zo eenvoudig dat je op een 10-tal minuten aan het spelen bent. Dit is een spel dat het best tot zijn recht komt met 4 spelers.

Dit spel is geschonken door Schmidt Spiele en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten


Reacties

Populaire posts