Magellan Elcano


Magellan Elcano is het nieuwste spel van de hand van Michael Schacht. Deze naam zal velen bekend in de oren klinken en dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat Michael Schacht de ontwerper is van Zooloretto, Mondo en Hanse. 

In dit spel kruipen we in de huid van een kapitein van één van de schepen in de vloot van de bekende ontdekkingsreiziger Magellan. De reis over de woeste zeeën kent vele gevaren, en het is aan de kapitein om ervoor te zorgen dat de bemanning weer veilig in een haven aanmeert. Om succesvol te zijn, zal hij de sterkst mogelijk bemanning dienen te rekruteren om op die manier de concurrentie af te troeven.

Iedere speler krijgt 15 bemanningskaarten. Op deze bemanningskaarten staan bemanningsleden afgebeeld. De boven en de onderzijde van de kaart verschillen in kleur en in sterkte. 

In het midden van de tafel worden drie routekaarten in drie verschillende kleuren opengedraaid. Voor deze routekaarten gaan de spelers strijden. Voor een spel met twee en een spel met vijf spelers zijn er varianten voorzien in de spelregels. 

Het spel bestaat uit 6 rondes. Iedere speler neemt 5 kaarten op hand. De startspeler speelt een bemanningskaart en legt deze open voor zich op tafel. De kleur en de sterkte die aan de bovenzijde van de kaart staan, zijn gedurende de ronde geldend. Als een speler een kaart heeft gespeeld, dan is de beurt aan de volgende speler. Dit gaat zo door, tot het moment dat een speler geen kaart meer wil of kan spelen. Kaarten met een gelijke kleur, worden zodanig op elkaar gelegd, dat de waardes op de kaarten zichtbaar zijn voor alle spelers. Als alle spelers hebben gepast, dan is het tijd om te kijken welke speler de beste bemanning bij een route heeft. Hiervoor tellen de spelers de waarde van de kaarten in de juiste kleur bij elkaar op. De speler die zo de meeste punten heeft, wint de routekaart. Hebben meerdere spelers de sterkste bemanning, dan wint er niemand de routekaart. Spelers die de routekaart winnen, leggen de gebruikte bemanningskaarten af. Spelers die de routekaart niet nemen, nemen de gebruikte bemanningskaarten terug op hand. Dus ook bij een gelijke stand, nemen de spelers de bemanningskaarten terug op hand. 

Dit wordt voor alle drie de routekaarten gedaan. Niet gewonnen routekaarten blijven open op tafel liggen. De spelers nemen twee nieuwe bemanningskaarten van hun persoonlijke trekstapel op hand en er wordt van iedere kleur een nieuwe routekaart open in het midden van de tafel gelegd. Het kan dus zomaar zijn dat er in een ronde meerdere routekaarten van een kleur te winnen zijn. De volgende speler wordt startspeler. 

Als er 6 rondes zijn gespeeld is het spel ten einde. De speler met de meeste punten wint het spel. Magellan Elcano is een vlot en uitdagend spel om even tussendoor te spelen. De regels zijn niet moeilijk te begrijpen. De tactiek bestaat vooral uit het op het juiste moment spelen van een kaart en het al dan niet bewust laten uitdraaien op een gelijke stand aan het einde van een ronde zodat niemand een routekaart wint. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Geek Attitude Games


Reacties

Populaire posts