Sencha


Sencha is de naam van een populaire, frisse en zacht smakende Japanse De groene thee die het risico op borst- en prostaatkanker zou kunnen verlagen. De thee is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en kalium waardoor het de hartslag helpt te reguleren en het bloed te ontkalken.

Behalve thee is Sencha ook een spel. Een spel in een niet al te groot, maar aantrekkelijk ogend doosje. Laat je echter niet misleiden door het formaat van het doosje, want ook al zit het niet propvol, Sencha is zeker geen klein spel.

De spelers zijn in dienst van verschillende klooster, die allen de meest pure thee willen oogsten. Op die manier hopen ze op respect van de keizer. 

Afhankelijk van het aantal spelers, zijn er een verschillend aantal plantages en theemarkten beschikbaar. Ook het aantal werkers die in dienst genomen kunnen worden is afhankelijk van het aantal spelers. 

Een speler mag gedurende zijn beurt welgeteld één actie uitvoeren. Er zijn vijf verschillende acties beschikbaar waaruit de speler kan kiezen. Dit zijn:

  1. Een huis kopen. Aan het begin van het spel, is er één huis in het klooster van de speler aanwezig en vier huizen in de reserve. Een nieuw huis wordt gekocht vanuit de reserve. Het aantal huizen dat een speler nog in de reserve heeft liggen, bepaalt eveneens de prijs van het te kopen huis. Dus als een speler nog drie huizen in de reserve, dan kost een huis 3 geld om aan te kopen. Het aangekochte huis, wordt in het klooster geplaatst
  2. Een huis bouwen. Een speler kan een huis op verschillende locaties bouwen. Zo kan de speler er voor kiezen om een huis te bouwen op een plantage. De kosten voor het bouwen van een huis op een plantage is 1 geld voor ieder huis dat reeds aanwezig is op de plantage. Het eerste huis op een plantage is dus gratis. Het derde huis dat op een plantage wordt gebouwd zal een speler twee geld kosten. Op het moment dat een huis op een plantage wordt gebouwd, worden er vijf blokjes thee op de plantage geplaatst. Ook kan de speler er voor kiezen om een huis in het veld te bouwen. Ook hier dient een speler 1 geld te betalen voor ieder huis dat reeds in het veld aanwezig is. Het voordeel van het bezitten van 1 of meerdere huizen in het veld is, dat ieder huis van een speler in het veld 1 extra geld oplevert als de speler thee gaat verkopen op de markt. 
  3. Een werker inhuren. Een speler kan 1 van de beschikbare werkers inhuren. De kosten voor het inhuren van een werker staan op de kaart vermeld. Er zijn vier verschillende werkers beschikbaar die ieder een speciale kwaliteit hebben. Een speler mag niet meer dan 3 werkers in dienst hebben. Huurt hij een vierde werker in, dan dient hij afscheid te nemen van een oudere werknemer.
  4. Thee produceren en verzamelen. Aan het begin van deze actie, mag een speler voor 1 geld twee thee produceren. Deze 2 thee plaatst hij vervolgens op een plantage naar keuze. Vervolgens gaat de speler thee verzamelen. Voor ieder huis dat een speler op een plantage heeft, mag hij één soort thee van desbetreffende plantage verzamelen. Hoeveel thee het van die ene soort is, dat is weer afhankelijk van de werker die de speler naar de plantage stuurt.
  5. Thee verkopen op de markt. Een speler mag zoveel thee verkopen als hij wil op de markt. Afhankelijk van welke markt het is, is de theesoort geld of punten waard. 
Het spel is afgelopen als alle marktkaarten op zijn, of als een speler 7 punten heeft verzameld. De huidige ronde wordt afgemaakt, en dan volgt de eindtelling. 

Het bovenstaande is een beknopt overzicht van de acties die mogelijk zijn in dit spel. Zoals eerder gezegd, is het een klein doosje, maar zeker geen klein spel. Een spel met vier spelers zal een klein uurtje in beslag nemen. Wij hebben het met twee spelers gespeeld, en het was net onder de drie kwartier te spelen. Sencha was een verrassend spel dat handelt over thee. Aangezien wij echte koffiedrinkers zijn, kunnen we niet wachten op een spel dat handelt volgens dit principe in Hacienda La Esmeralda koffiebonen.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door TL Games

Reacties

Populaire posts