Voll verplant

Nee, geen nieuw roll-and-write spel, dit is een nieuw 'flip een kaart' en write spel van Schmidt Spiele. Deze keer bevinden we ons tussen de treinstellen en stations. De spelers zullen netwerk verbindingen moeten vullen met kruisjes op hun eigen spelblad.

Eén speler zal de stapel met kaarten schudden, en gedekt op de tafel leggen. Een eerste kaart wordt open gespeeld. Deze kaart zal aanduiden hoeveel kruisjes de spelers mogen zetten op hun blad. Daarop bevinden zich naast de spoorwegen in verschillende kleuren - die vol met kruisjes moeten komen te staan - ook rijtuigen. In één van die rijtuigen die je zelf kiest, schrijf je het getal dat op de kaart staat. Daarna mag je evenveel kruisjes op de overeenkomstige spoorweg zetten.

Je zult al snel merken dat een wagon maar uit 1 tot 4 vakjes bestaat, en dat het bijna onmogelijk is om de hele lijn te vullen met kruisjes. Zeker als je weet dat een kruisje op een kruising tussen 2 spoorwegen, dat werd ingevuld door een vorige actie, niet mag 'overgestoken' worden. Dat zal alleen toegestaan zijn als de kaart die werd omgedraaid ook effectief aangeeft dat dit mag. Als iedereen zijn kruisjes en getal gezet heeft, wordt de volgende kaart open gespeeld.

Er zitten een paar speciale kaarten in de stapel. De kaart met de 'x' laat je toe om eender waar een kruisje te zetten. De kaart met de '+' laat je toe om een vierkantje te tekenen op een spoor naar keuze. In dat vierkant mag je het getal plaatsen van het aantal verschillende sporen die op die plaats samen komen. Op het einde van het spel vermenigvuldig je die getallen met 2 en komen ze bij je totaalscore. Het nadeel is dat je ook een + teken in het rijtuig moet plaatsen, waardoor er daar minder kruisjes kunnen gezet worden. Indien er een kaart met het getal 6 wordt gespeeld, mogen de spelers eerst 6 kruisjes zetten, of toch zoveel als ze kunnen zetten, en daarna worden alle gespeelde kaarten terug bij mekaar genomen en geschud om een nieuwe trekstapel te vormen.


Het spel gaat verder tot dat alle spelers hun rijtuigen vol hebben staan met getallen of + tekens. De punten scoor je als volgt : de speler die als eerste een spoorlijn van een bepaalde kleur volledig vol had, krijgt de punten uit de eerste kolom. De andere spelers krijgen de punten uit de 2e kolom, als ze die lijn ook vol hebben. De getallen in de vierkantjes worden opgeteld en vermenigvuldigd met 2, en tot slot tel je alle lege vakjes op de spoorwegen. Dat zijn allemaal minpunten. De speler met de hoogste score is de winnaar.

Ook al smijten ze met dit soort spellen naar je oren, deze was een erg leuke, en zal zeker nog vaak op tafel komen te liggen. Het lijkt allemaal simpel, maar goed plannen is hier de boodschap.

Dit spel is geschonken door Schmidt Spiele en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten





 

Reacties

Populaire posts