Splitter


De laatste jaren zijn er ontelbaar veel roll & write spellen gepubliceerd. Men kan haast wel stellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Afgelopen oktober kwam deze vanaf Spiel mee. Na toch een redelijke tijd in een doos te hebben gebivakkeerd, was het dan eindelijk tijd om dit spel van NSV op tafel te leggen.

Als de doos open is, vinden we twee dobbelstenen, vier potloden en twee scoreblokken. Bovendien ontdekken we een dik regelboek. Gelukkig voor ons, bevat dit regelboek de spelregels in maar liefst negen talen. De Nederlandse taal is daar helaas geen onderdeel van. De regels laten zich snel lezen, en voordat we er goed en wel erg in hebben, zijn we al aan het dobbelen geslagen. 

Bij Splitter maakt het niet uit welke speler er dobbelt. Voor de vorm zou men een startspeler kunnen kiezen en vervolgens iedere ronde een andere speler laten dobbelen, maar noodzakelijk is dit zeker niet.

Een speler werpt de beide dobbelstenen en alle spelers noteren het resultaat van de worp op hun scoreblaadje. Waar het resultaat van de eerste dobbelsteen wordt genoteerd maakt niets uit. Voor het noteren van het resultaat van de andere dobbelsteen dient men echter de middellijn op het scoreblaadje in de gaten te houden. De waarde van de tweede dobbelsteen dient namelijk exact gespiegeld aan de eerder in deze ronde genoteerd waarde te worden geschreven. 


Dit klinkt lastiger dan dat het in werkelijkheid is. Noteert men de eerste waarde drie vakjes links van de middellijn, dan dient men de tweede waarde drie vakjes rechts van de middellijn op dezelfde rij te noteren. 

Iedere speler moet na elke worp de waardes van beide dobbelstenen noteren. Het is dus niet toegestaan om een ronde over te slaan. Het spel is ten einde als alle vakjes zijn ingevuld. Nu is het tijd om de score op te maken.

Er wordt gekeken naar setjes met een gelijke waarde. De middellijn is hier niet meer van toepassing. Een set mag zowel links als rechts van de lijn staan. 

  • Iedere set met 1 keer de waarde 1 levert 1 punt op.
  • Iedere set met 2 keer de waarde 2 levert 2 punten op.
  • Iedere set met 3 keer de waarde 3 levert 3 punten op.
  • Enzovoorts....
Een set met 6 keer de waarde 6 daarin levert dus 6 punten op. Men dient echter wel in het achterhoofd te houden dat indien er in een set van 5, vier of zes keer de waarde 5 voorkomt, deze set 0 punten oplevert.

Ook staan er op het scoreblaadje twee sterren afgebeeld. Als de set die hierin is genoteerd punten oplevert, dan levert die set dubbele punten op. Als alle sets zijn gewaardeerd, worden de punten opgeteld en degene met de meeste punten wint het spel. 


Zoals aan het begin van dit artikel al vermeld is, zijn er de afgelopen jaren ontzettend veel roll & write spellen gepubliceerd. Men zou haast kunnen zeggen, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Splitter weet met slechts twee dobbelstenen, toch wel enigszins te verrassen door de, althans voor ons, nieuwe manier van het plaatsen van de dobbelresultaten. Maar toch kan dit spel ons niet echt overtuigen. Laten we maar zeggen, dat deze roll & write niet vooraan in het bos groeit..


Aantal spelers: 1-12
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door NSV


Reacties

Populaire posts