The border

The border is het nieuwste spel van NSV, waar het de bedoeling is om zoveel mogelijk gebieden te omsingelen met kruisjes, en dit zo snel als je kan. Elke speler krijgt een uitwisbaar spelbord en een stift. De bordjes hebben allen dezelfde gebieden, maar de kleurcombinatie per spelbord is verschillend, zodat elke speler een andere situatie heeft.
 

Een spelbord bevat exact 9 verschillende gebieden, omgeven door lege gekleurde vakjes. De meeste van de hexagonale vakjes grenzen aan 2 verschillende gebieden. 2 van die vakjes zijn wit en hebben reeds een kruisje voorgedrukt. Blijf dus niet te lang wissen bij het schoonmaken van het spelbord. 8-)
 
Tijdens een spelbeurt zal de actieve speler met de 5 dobbelstenen in het deksel van de speldoos dobbelen. Die is speciaal daarvoor voorzien met een zachte binnenkant. Na de eerste worp mag je zoveel dobbelstenen als je zelf wilt opzij leggen, en de rest herdobbelen. Na de 2e worp kan je beslissen om eender welke dobbelstenen nogmaals opnieuw te dobbelen. Na een 3e worp is het resultaat definitief.

Nu kan de actieve speler kruisjes zetten op zijn spelbord, afhankelijk van zijn gedobbeld resultaat. De actieve speler moet steeds een aaneensluitend gebied volledig kunnen afvinken. Heb je 3 gele dobbelstenen, mag je een gebied met 3 gele vakjes afkruisen. Heb je zo geen leeg gebied meer over, mag je die kruisjes niet plaatsen in een groter geel gebied. Het gebied moet namelijk helemaal afgekruist worden in één keer. Het kan gebeuren dat er al een kruisje stond in een gebied van 4 groot door een vorige beurt, in dat geval mag je de 3 resterende kruisjes zetten om dat gebied af te maken. 

Elke dobbelsteen waar je geen kruisje voor hebt kunnen plaatsen, mag gebruikt worden door de andere spelers. Zij mogen in tegenstelling tot de actieve speler wel kruisjes zetten in gebieden die daardoor niet volledig zullen zijn. Zij hebben echter wel een andere restrictie : deze kruisjes moeten grenzen aan reeds bestaande kruisjes.

Moest de situatie zich voordoen dat de actieve speler alle 5 de dobbelstenen kon gebruiken om kruisjes te zetten, mogen de overige spelers 1 dobbelsteen kiezen om daar een kruisje mee op hun spelbord te zetten. Kan de actieve speler geen enkel kruisje zetten, hebben de andere spelers gelukt en mogen ze 5 kruisjes naast bestaande kruisjes zetten.

Zodra je de eerste speler bent die een gebied volledig kan omcirkelen, zet je een rondje rond de punten die daarmee overeenkomen. Alle andere spelers strepen die score door. Alle daarop volgende spelers die hetzelfde gebied afmaken, krijgen de score die daar net onder staat, wat maar de helft meer waard is. Zodra er een speler is die 6 gebieden wist af te maken, wordt die ronde nog verder gespeeld. Nu is het spel ten einde en worden alle punten opgeteld.


The border is heel eenvoudig en er komt veel geluk aan te pas. Normaal zou je de tegenstanders in het oog moeten houden om te kijken welke gebieden zij aan het omcirkelen zijn, maar je mag al blij zijn dat je als actieve speler kruisjes kunt zetten, en zeker naar het einde toe. Een simpele filler dus.

Dit spel is geschonken door NSV en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts