Raccoon Tycoon


Raccoon Tycoon speelt zich af in de wondere wereld van Astoria, waar de dieren het voor het zeggen hebben. Een beetje zoals Fabeltjesland bij ons. En net zoals daar hebben ze dezelfde mensenstreken: geld en prestige verdienen. Dat doen ze door goederen te (ver)kopen, gebouwen neer te zetten, steden op te richten en te investeren in spoorwegen. Wie het slimst zijn middelen inzet, zal het meeste prestige behalen en de titel van Tycoon opstrijken.

Op het spelbord vind je bovenaan voor elk van de 6 goederen het prijzenspoor. Alles begint op de minimale waarde, maar daar zal gauw verandering in komen. De onderste helft biedt plaats aan 3 zones voor kaarten en tegels. Er is de gebouwenmarkt die steeds keuze biedt uit 4 ondersteunende gebouwen. Hier vind je verbeteringen zoals extra productie, meer opslagruimte, betere prijzen, bonuspunten enz. Op de treinenbeurs kan je investeren in 6 verschillende maatschappijen, maar je hebt telkens maar keuze uit 2 kaarten. Via de stedenplanning ten slotte is er niet echt keuze: de ene kaart is te nemen of te laten. Naast het bord komt nog de bank, de goederenfiches en de trekstapel voor productiekaarten.

Elke speler begint met 10 dollar en 3 productiekaarten. Verder mag iedereen nog 1 of meerder goederen kiezen naargelang de startpositie. Het spelverloop is eenvoudig: te beginnen met de startspeler voert iedereen om en om één actie uit, te kiezen uit 5 mogelijkheden. Er is geen verdere wissel van startspeler.


 Een eerste actie is de productie van goederen. Hiervoor speel je een productiekaart. Deze toont onderaan 3 tot 5 goederen (mogelijk enkele dezelfde), waarvan je er standaard 3 mag nemen. Er is een opslaglimiet van 10 goederen, maar deze en andere limieten kunnen beinvloed worden (bvb per gebouw in je bezit 1 extra goed). Bovenaan de productiekaart staan ook goederen, maar van deze goederen zal de prijs stijgen. Met de juiste gebouwen kan je bovendien de productie opdrijven of bonusgoederen produceren.

Goederen dienen om verkocht te worden, dus is daar uiteraard ook een actie voor. Je kiest één soort, en verkoopt daar 1 of meer van aan de huidige marktprijs. Die zakt daarna volgens het aantal dat verkocht is, maar nooit onder de minimumprijs.

De derde optie is een gebouw kopen. Hiermee haal je allerlei permanente voordelen binnen waarmee je andere acties kan verbeteren, of bonussen binnenrijven.

Verder is er nog de mogelijkheid om een stad te sponsoren. Dit is simpelweg een manier om punten voor de eindtelling te verzamelen. Dit is wel te betalen in goederen, niet met geld. Er zijn 2 betaalmodellen: goedkoop, maar met 1 goederensoort, of duurder, maar met willekeurige goederen.

Ten slotte kan je nog investeren in spoorwegen. Je kiest één van de zichtbare kaarten en begint een open veiling per opbod. Dwz je doet zelf het eerste geldbod (minimumbod staat op de kaart) en dan mag de volgende speler hoger bieden ofwel passen (definitief). Uiteindelijk gaat de kaart naar het laatste en dus hoogste bod. Hier haal je eveneens punten mee binnen, en hoe meer kaarten van dezelfde maatschappij, hoe meer er dat zullen zijn.Win je de kaart zelf niet, dan mag je een nieuwe actie doen.

 

Het spel gaat verder totdat ofwel alle stedenkaarten ofwel alle spoorwegkaarten verkocht zijn. De huidige ronde wordt nog wel uitgespeeld. Daarna is er de eindtelling. Naast de directe punten zijn er nog bonussen: 1 punt per gebouw en 2 punten per setje trein/stad. Wie de hoogste score haalt is de winnaar.

Raccoon Tycoon valt op door zijn degelijk productie: stevig materiaal, verschillende fichevorm per goederensoort, een nuttige inlay en mooie kaarten. Ik was vooral gecharmeerd door het geld: ouderwetse biljetten, dat kom je niet vaak meer tegen. De regels zijn duidelijk en snel uitgelegd. Doordat iedereen telkens maar 1 actie mag doen verloopt het ook zeer vlot. De complexiteit is niet al te hoog, alhoewel je soms wel tactische beslissingen zal moeten nemen. Als ik toch 1 minpuntje moet geven, is het dat het Raccoon thema niet echt uit de verf komt, dat is waarschijnlijk enkel gekozen voor de leuke plaatjes en namen, en om het familiale karakter te benadrukken.

Samengevat is Raccoon Tycoon een familiespel dat een eerste kennismaking biedt met het economische marktsysteem, en dat op een vlotte en aangename manier doet. Zeker eens proberen!

Dit spel werd geschonken door Forbidden Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 60 - 90 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts