Nature challenge - Vleeseters

Educatieve spellen, daar zijn we steeds voorstander van, en of we Nature Challenge kunnen bijleren ! Deze speldoosjes spitsen zich toe op een bepaald soorten dieren (in dit geval, de vleeseters) en de doosjes kunnen onderling gecombineerd worden om het spel uit te breiden. Nature Challenge - Vleeseters bestaat uit 36 dierenkaarten waarop de leefomgeving van elk dier geschertst wordt, net als nuttige feiten en leuke weetjes van de afgebeelde soort.


Elke kaart bevat vijf numerieke eigenschappen van het dier: de loopsnelheid, het gewicht, de lengte, staartlengte en levensverwachting. Elke speler start het spel met en gelijk aantal dierenkaarten. Doel van het spel is om alle kaarten in je bezit te krijgen, dit doe je door een duel aan te gaan met je medespelers, en goed in te schatten met welke eigenschap je ze kan overtroeven. Een duel start bij de startspeler, die de eerste kaart van zijn stapel trekt, ze afschermt van de andere spelers en van de vijf numerieke eigenschappen deze kiest waarvan hij denkt dat dat dier de hoogste waarde bezit.
 

Bijvoorbeeld: heeft de speler als startkaart een grizzlybeer, die heel zwaar is (+- 500 kg) maar een relatief korte staart heeft (+-16 cm), dan kan de speler als inzet voor dit duel aangeven : categorie 'gewicht' en 500 kg. Alle andere spelers nemen eveneens de bovenste kaart van hun stapel en lezen het gewicht van hun dier voor. Slagen ze er niet in deze 500kg te overtreffen, dan wint de startspeler het duel en alle ingezette kaarten. Overtreft iemand toch de gekozen eigenschap, dan behoren alle gespeelde kaarten toe aan de speler met een zwaarder dier.


Elke kaart bevat bovenaan eveneens een gekleurd bolletje, wat de bedreigingsgraad van de soort in het wild weergeeft. Van groen (niet bedreigd), over kwetsbaar (gele bol) naar bedreigd (oranje) tot de jammer genoeg kritisch bedreigde soorten (rode bol). Deze kleurcodering heeft buiten een educatieve waarde een invloed op het spel. Tijdens een duel is het immers mogelijk om de 'uitgespeelde eigenschap' te veranderen, als je een kaart op hand hebt met een gele, oranje of rode bol én de prioritiet ervan moet hoger liggen dan de prioriteit van de speler die aan de start van het duel de eigenschap gekozen had (rood heeft voorrang op oranje, oranje op geel enz...).


Het spel gaat door tot één speler alle kaarten bij zich verzameld heeft, deze speler wint Nature Challenge. Ook kan op voorhand een bepaalde spelduur afgesproken worden, en wint de speler die bij de afloop ervan de meeste kaarten verzameld heeft. 

Een leuke toevoeging is de 'verzamelkaart', een glanzend gouden kaart met een speciale eigenschap die het spelverloop danig kan beïnvloeden. Draait een speler deze kaart om als bovenste van zijn stapel, dan wordt de kaart in het midden van de tafel gelegd en gaat het effect ervan meteen in. Hoe meer doosjes van Nature Challenge je verzamelt, hoe uitgebreider je dierenrijk wordt en hoe meer gouden kaarten er kunnen uitgespeeld worden. Een snel, kaartspel als ideaal tussendoortje, waarvan je nog iets bijleert ook ! 

Dit spel werd geschonken door Bioviva! en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.
Leden van Het Geel Pionneke kunnen dit spel bij Lotana kopen met een korting van 10%.


Aantal spelers: 2 - 6 

Leeftijd: vanaf 7 jaar

Speelduur: 15 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts