Kodama Forest

Kodama, een begrip dat spellenliefhebbers vertrouwd in de oren klinkt. Deze schattige boomgeesten zijn de hoofdrolspelers van een prachtig uitgevoerde populaire spellenreeks. Aan de basis van dit succesverhaal stond 'Kodama', waarin speler probeerden de Kodama tevreden te houden door een optimaal mogelijke leefomgeving te creëren. Meerbepaald: bomen te bouwen waarin de verhouding tussen takken, bloemen en insecten optimaal is. Vervolgens verschenen uitbreidingen en varianten zoals Kodama Duo en Kodama 3D. In de nieuwste telg van de Kodamafamilie maken de boomgeesten het woud onveilig: hierbij stellen we jullie coöperatieve Kodama Forest voor !


Het woud waarin het spel zich afspeelt, bevindt zich op de spelborden. Meervoud, jawel, want elke speler speelt tegelijk op twee spelborden: op het spelbord links én rechts van de speler. De spelborden worden telkens tussen twee aangrenzende spelers gelegd, en elk spelbord wordt door twee spelers gebruikt om punten te scoren. Een spelbord bestaat uit een 9x9 (al dan niet genummerde) 'lege' (niet-aangeplante) vakjes die de bodem van het woud voorstellen. Doel van het spel is een zo mooi mogelijk woud aan te planten en zoveel mogelijk lege vakjes te bedekken met planten en dieren. Lege vakjes aan het einde van het spel leveren punten op (een vakje met '5' levert punten op, eentje met '10'). Met andere woorden: de speler met het laagste aantal punten wint.
 

Vakjes opvullen, dat doen de spelers met tetrisachtige 'blokken' die in de spelborden gepast kunnen worden, rekening houdend met volgende beperkingen: blokken mogen de randen niet overschrijden en velden met kodama niet overlappen. Iedere speler start het spel met 3 blokken, en dient in elke spelbeurt één blok in het bord links van de speler te passen en één blok in het spelbord rechts van de speler. (Hierna vult de spelen zijn hand weer aan tot drie blokken). Aangezien de spelers spelborden delen is samenwerken de boodschap: tover zo snel en goed mogelijk jullie modderige bodem om in een prachtig woud !
 

De sleutelspelers om Kodama Forest succesvol af te sluiten zijn niet de boom- of woudgeesten, maar de dieren die in het woud leven (vlinders, kikkers en panda's). Deze dierentegels bedekken extra velden en leiden dus tot een sneller succesvol resultaat. Een vlindertegel bedekt één vakje, een kikker twee vakjes en een panda vier vakjes). Dierentegels kunnen enkel geplaatst worden in een aangepaste leefomgeving: vlinders in de bloemen, kikkers in de vijvers en panda's in het bamboewoud.

Sommige blokken bevatten halve bloemen, vijvers of bamboewouden. Kies dus de juiste tegels, en werk samen, want worden twee blokken met een halve bloem (of vijver of bamboe) zo geplaatst dat ze samen één hele bloem (of vijver, ...) vormen, dan levert dit succes onmiddellijk een dierentegel op, die meteen in het woud geplaatst wordt.


Past een blokje niet in de bouwplanning ? Dan kan het ingewisseld worden voor een vlindertegel. Wanneer alle genummerde bodemvakjes van één spelbord bedekt zijn eindigt het spel. Hierna worden de punten geteld. Genummerde vakjes leveren het overeenkomstig aantal punten op, ongenummerde vakjes tellen elk voor één punt. De speler met de laagste score (opgeteld van beide gebruikte spelborden) wint Kodama Forest !
 

Kodama Forest is net als de vorige uitgaven binnen de Kodamaseries voorzien van prachtig artwork. De spelregels zijn beperkt dus het spel is snel op te starten en het spelmechanisme met de gedeelde spelborden biedt een leuke uitdaging. Een met een spelduur van dertig minuten is Kodama Forest een ideaal spel tussen de 'zwaardere' spellen door, al staat het natuurlijk ook op zichzelf zijn mannetje. Even geen medespelers beschikbaar ? Kodama Forest bevat naast een competitieve variant voor twee spelers ook een solo-variant. 

Dit spel werd geschonken door Indie Board & Cards en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.
Leden van Het Geel Pionneke kunnen dit spel kopen bij Lotana met een korting van 10%.

Aantal spelers: 3 - 6

Leeftijd: vanaf 14 jaar

Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts