Suspects - The MacGuffin Affair


Suspects – The MacGuffin Case is een introductiespel dat je laat kennismaken met Claire Harper, de eerste vrouw in Engeland die afstudeerde als criminologe (in 1927!). In deze nieuwe spellenreeks zal zij allerlei misdaden onderzoeken en de daders ontmaskeren (al dan niet zingend). De verhaallijnen leunen sterk aan bij het werk van Agatha Christie, dus verwacht je maar aan allerlei oer-Engelse karakters en dwaalsporen. Volg dus door deductie de juiste hints en sporen, en laat de schuldige niet ontsnappen.

Deze eerste case speelt zich af in een trein. Weliswaar niet in de Orient Express, maar iets bescheidener in de intercity tussen Londen en Edinburgh. Het reisgezelschap bevindt zich in de restauratiewagen, wanneer de duisternis bij het inrijden van een tunnel gebruikt wordt om een met kaarsen versierde verjaardagstaart te presenteren. Maar wanneer het einde van de tunnel terug daglicht brengt, ligt één van de gasten vermoord op de grond. Het is aan jullie om het onderzoek te starten en Claire in de juiste richting te sturen. De 3 vragen die je uiteindelijk moet kunnen beantwoorden, zijn: wie heeft het gedaan en waarom, en geef minstens 2 bewijzen dat dit vooraf gepland was.


 Het spelprincipe is niet nieuw. In de handleiding vind je een plan met relevante locaties en mogelijke onderzoekspunten, en het kaartendeck zal de informatie beetje bij beetje onthullen, te beginnen met kaart 1. Daarna kies je een beschikbare actie en voert die uit: verdachten ondervragen, locaties onderzoeken en dergelijke. Dit leidt dan tot een volgende kaart, die hopêlijk weer nieuwe inzichten en opties biedt. Op eender welk moment mag je het antwoord op één van de 3 vragen noteren. Hoe eerder je dit doet, hoe meer punten dit kan opleveren. Het leuke is dat je nadien nog kan verderspelen om je theorie te bevestigen, maar als blijkt dat je op het verkeerde spoor zat mag je alsnog je antwoord corrigeren. Dat zal dan waarschijnlijk wel minder punten betekenen. Als je alle kaarten hebt gehad, of je bent vroeger al zeker van je zaak, dan is het tijd om de ware toedracht te vergelijken met jouw oplossing. Je scoort per vraag, en de totaalscore bepaalt of je mag aanzitten met Hercule Poirot of eerder Inspector Clouseau.


 Suspects – The MacGuffin Case is een coöperatief spel dat je uiteraard ook alleen kan spelen. Er is niet echt een beurtrol voorzien, de groep beslist steeds in overleg wat de volgende stap zal zijn. Hier komt het erop aan om logisch na te denken en de interessantste pistes te volgen. De score hangt immers af van het aantal kaarten, dus moet je soms een gerichte gok doen bij de actiekeuzes (bvb ik kan nog 2 dingen doen, daarna daalt mijn score). Omdat dit een introductiespel is, is de verhaallijn eerder beperkt maar als kennismaking geeft het een mooi voorsmaakje van het echte werk. De eerste officiële doos bevat namelijk 3 uitgebreidere verhalen die zich afspelen in een herenhuis, een theater en zelfs in Egypte. Amateurdetectives zullen deze reeks allicht met belangstelling onder de loep nemen. Wel jammer dat je dit soort spellen maar één keer kan doen, maar je 'little grey cells' zullen het zich niet beklagen.

Ten slotte nog een uitdaging. Ik haalde 9 op 15 met mijn onderzoek. Motief en bewijs was ok, maar ik zat er glad naast wat de dader betreft. Wie doet beter?


Dit spel werd geschonken door Studio H en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 1- 8
Speelduur: 60 - 90 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts