Franky


We hadden op voorhand geen idee wat we van het spel Franky konden verwachten. Een speelduur van slechts vijf minuten en een leeftijd vanaf vier jaar. Ook de omschrijving achterop de doos was een beetje bevreemdend. Deze luidt namelijk: "In de klas naaien we ons eigen monster om deze vervolgens tot leven te wekken." In deze tijden noemt men een omschrijving als deze al snel 'grensoverschrijdend'.

We lezen de spelregels, en al snel is duidelijk dat de omschrijving achter op de doos wel degelijk de lading dekt. We zijn leerlingen in een klas, en we dienen uit de diverse lichaamsdelen van 6 verschillende monster een nieuw monster samen te stellen door de benodigde lichaamsdelen met garen aan elkaar te naaien. Iedere speler krijgt een kaart die een hoofd en romp vertoont. Verder krijgt hij nog drie andere kaarten. Deze kaarten tonen een linkerarm, een rechterarm en de benen. Op de kaarten staan ook verschillende gaatjes afgebeeld. Door deze gaatjes is garen geregen. Het is aan de spelers om de lichaamsonderdelen aan elkaar te naaien volgens dit patroon. Alle spelers spelen tegelijkertijd. Als er een speler klaar is, dan wordt de vier patronen gecontroleerd. De speler die als eerste alle vier de patronen juist heeft genaaid, wint het spel.

Op de doos staat vermeld dat dit spel geschikt is voor spelers vanaf vier jaar. De jongeren zijn duidelijk in het voordeel bij dit spel. Hun vingers zijn namelijk een stuk dunner. Aangezien er geen naald is om alles aan elkaar te rijgen, dient de met de vingers te worden gedaan. Bovendien zijn de kaarten met rijgpatronen beschikbaar in drie verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor het verschil in leeftijd compleet teniet wordt gedaan. 

Reken echter niet op en snel tussendoortje. Het is namelijk nagenoeg onmogelijk om het spel in de aangegeven 5 minuten te spelen. Wij waren al snel een half uur bezig om de vier lichaamsdelen aan elkaar te krijgen, wellicht dankzij het feit dat we kaarten gebruikten van het middelste en hoogste moeilijkheidsniveau.

Franky wist ons, mede door het vernieuwende spelconcept, aangenaam te verrassen.

Aantal spelers: 1-6
Leeftijd: Vanaf 4 jaar
Speelduur: 5 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door GDM Games

Reacties

Populaire posts