Dragon Land

Dragon Land lag mooi uitgestald in een glazen vitrine op de spellenbeurs in Essen, en het zag er zo mooi uit dat ik uitgeverij Gamelyn vroeg of ze nog exemplaren over hadden. Jammer genoeg waren ze allen uitverkocht. Een paar maanden later kreeg ik een bericht dat een review exemplaar onderweg was naar Belgiƫ. Jammer genoeg vond de Belgische douane het nodig om flink wat invoerkosten aan te rekenen, nadat het er 1.5 maand bij iemand op zijn bureau gelegen had.

Bij Dragonland speel je met een bepaald ras van mythische wezens, zoals elven, dwergen, tovenaars, maar ook met gewone mensen. Het doel is om zoveel mogelijk setjes van edelstenen en draken eieren te verzamelen. Elk setje van een groene, rode en blauwe edelsteen met een draken ei zal je 10 punten opleveren. Losse edelstenen of eieren die geen deel uitmaken van een set zijn elk 1 punt waard.

In een spelbeurt zal de actieve speler dobbelen met de 2 dobbelstenen in de daarvoor voorziene dobbeltoren. Aan de hand van dit resultaat kan de speler 2 van zijn 3 pionnen laten bewegen over dragon land. De ogen op elke dobbelsteen geeft aan hoeveel stappen je maximum mag zetten. Deze zullen variƫren van 1 tot 4.

Zodra een speler met zijn mannetje op een vulkaan komt, mag deze edelstenen oppikken. Kom je met een groen mannetje op een vulkaan, mag je enkel de groene edelstenen oprapen. Of je mag ervoor kiezen het ei te nemen, als er dat nog ligt, of om een enkele diamant (witte steen) op te rapen. Diamanten kan je op het einde van het spel gebruiken als jokers, mocht je gekleurde edelstenen te kort hebben om setjes te vormen.

De spelers starten het spel met 3 tokens, die ze allerlei voordelen opleveren. Die tokens kan je eveneens op de vulkanen terug vinden. Een eerste keer dat een speler er passeert, komen de tokens open te liggen. Raapt er iemand het ei op, mag die persoon ook dat token nemen.

 
Er zijn 2 bijzondere tokens, die niet naar de spelers gaan bij het ontdekken ervan, maar op de vulkaan blijven liggen. Dat zijn de ring en de draak. Indien een speler op een vulkaan komt waar een ring token ligt, dan mag die speler een ring over zijn mannetje plaatsen. Dat is belangrijk, want enkel de pionnetjes die op het einde van het spel een ring hebben, duiden aan welke kleur van edelstenen er geldig is. Eindig je bijvoorbeeld het spel waarbij je blauwe pion geen ring heeft, dan zijn al je blauwe edelstenen nutteloos, en zal je diamanten moeten inzetten om setjes te kunnen vormen.

Er zijn 3 soorten draaktokens die je op de vulkanen kunt tegenkomen: groene, blauwe en rode. Kom je met een rood mannetje op een rode draak token, en had je ook nog een 4 gedobbeld, dan kan je die draak gebruiken om naar eender welke vulkaan te vliegen. Andersom kan een groen mannetje een groene draak tot zich roepen indien hij een 4 gedobbeld heeft. In een volgende beurt kan je de draak dan gebruiken om naar een andere vulkaan te vliegen.

De heks tokens laten je toe om 1 steen van een andere vulkaan te nemen, de unicorn tokens laten je toe om een steen van een andere kleur dan je mannetje van de vulkaan te nemen. Andere tokens worden dan weer gebruikt om extra stappen te mogen zetten of om extra edelstenen op te rapen.

Dragon Land is iets te moeilijk voor kleine kinderen, en te eenvoudig voor volwassen spelers. Echter is het een prima familiespel dat er zeer mooi uitziet.

Dit spel is geschonken door Gamelyn Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 9 jaar
Speelduur : 30 - 45 minuten

Reacties

Populaire posts