Nicolas Flamel's School


Nicolaas Flamel was een 14e eeuwse alchemist die volgens de legende erin geslaagd was de steen der wijzen te creëren, waarmee onedele metalen zouden omgezet kunnen worden in goud. Fans van Harry Potter herkennen Flamel natuurlijk ook uit de boeken of films, waarin het gelijknamige personage eveneens de bezitter was de van steen der wijzen, die in de Potterverhalen niet alleen goud kon 'maken', maar zelfs de sleutel was tot het eeuwige leven. Geen kenner van eeuwenoude alchemisten of Harry Potterfan ? Geen probleem, Nicolas Flamel's School is een leuk spelletje rond toverdranken dat geen voorkennis vereist !
 

Alle spelers zijn toegelaten tot de toverdrankenles van de meester himself. Het eeuwige leven en goud toveren is wat hoog gegrepen, maar zet je toverketel klaar, verzamel de juiste magische ingrediënten, brouw de gekste correcte toverdrankjes en probeer in de gratie van professor Flamel te vallen; enkel de beste student wint Nicolas Flamel 's School !


Iedere speler krijgt zijn eigen spelbordje (ketel) waarin steeds twee ingrediënten gecombineerd kunnen worden. Deze magische bestanddelen (eenhoornhaar, drakenschubben, ...) worden afgebeeld op ingrediëntenkaarten, waarop niet enkel het element is afgebeeld, maar ook de oorsprong (dierlijk, plantaardig of mineraal), en de zeldzaamheid ('gouden' badges zijn minder in het spel aanwezig dan zilveren en bronzen kaarten). Ook geeft de kaart instructies met welke andere ingrediënten de elementen kunnen gecombineerd worden, en wat de combinatie van beloning oplevert.

Doel van het spel is om de drie verschillende 'Great work' kaarten te scoren, een voor elke ingrediëntenherkomst; de gele poot (dierlijk), groene blaadje (plantaardig) en blauwe edelsteen (mineraal). Deze great work kaarten kan je bekomen door het inwisselen van drie sterrenkaarten (de winnaar van een spelronde wint één sterrenkaart) of negen 'creatiepunten' (vergaard door de juiste toverdrank te brouwen). Makkelijker gezegd dan gedaan, dus ga snel aan de slag !


Elke speler start het spel met zijn eigen ketel en vijf ingrediëntenkaarten. Elke ronde kiest elke speler twee ingrediëntenkaarten en legt ze gedekt in de ketel. Hierna worden alle kaarten opengelegd en scoort iedereen de punten die zijn combinatie waard is. Een mislukte combinatie levert een strafpunt op, en er zit ook nog een ander addertje onder het gras ! 

Experimenten in een schoollabo lopen soms verkeerd af, en ook een toverschool ontsnapt hier niet aan. Sommige ingrediëntenkaarten zijn immers nogal explosief (voorzien van een vlammetjessymbool): na het openleggen van de kaarten (voor het scoren van de punten) worden alle vlammetjes van alle spelers samengeteld. Werden er twee (bij 3 en 4 spelers) of drie (5 en 6 spelers) explosieve elementen in de ketels gegooid, dan volgt er een ontploffing in het gehele lokaal: alle ketels vallen omver en deze ronde worden er geen punten uitgedeeld !


De winnaar van de ronde verdient buiten creatiekaarten ook een sterrenkaart. De experimenten lopen door tot de eerste speler drie verschillende Great Work-kaarten kan veroveren. Ketels klaar, en roeren maar !

Nicolas Flamel's School is een makkelijk te starten kleurrijk spel met een magisch thema dat niet alleen kinderen aanspreekt, maar ook voor volwassenen voldoende uitdaging biedt om ook zonder kleine leden in de buurt de toverketels boven te halen. Het mooie artwork is uitnodigend, de spelregels beknopt en duidelijk en met een beperkte spelduur van twintig minuten is dit een ideaal spelletje voor tussendoor, of om meteen een nieuw rondje te starten !

Dit spel werd geschonken door Jyde en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 6

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts