Intrigue


De voorkant van de doos doet ons al vermoeden dat dit spel zich afspeelt in het Renaissance tijdperk. De kostuums en de gebouwen op de doos nemen ons voor even mee terug in de tijd. 
Dat het in de 14de eeuw niet alleemaal peis en vree was, komt in de spel ongenadig tot uitdrukking. Het is vermoedelijk één van de gemeenste spellen met een hoog pestkarakter dat je de laatste tijd gespeeld hebt.  Sommigen zullen nu direct afhaken, omdat dit speltype hen niet kan bekoren. 
En toch zullen er ook mensen zijn die van dit genre houden, getuige het feit dat Intrigue al voor de derde keer opnieuw uitgebracht is. Dit maal de versie van Stefan Dorra uit 2020. 

In dit pure onderhandelingsspel gaan drie tot vijf uitdagers met elkaar de strijd aan. Het draait om diverse families die leefden in het Renaissance tijdperk en zij proberen macht te verkrijgen in de andere families door vooraanstaande banen te verwerven. Om de baan te verkrijgen is alles geoorloofd. De families worden omgekocht door het aannemen van steekpenningen. (Deze vorm van omkoping blijkt dus van alle tijden te zijn en komt vandaag de dag nog altijd voor). 

Je zou verwachten dat als je de hoogste bieder bent en de andere partij gretig jouw steekpenningen aangenomen heeft, je wel verzekerd bent van de beoogde baan..
Maar niets is minder waar. Komt er een beter bod, of iemand die een betere gunfactor heeft, dan lig je er weer gewoon uit en ben je weer werkloos geworden. 



Het spel verloopt over zes ronden. Hou er rekening mee dat iedere familie maar één werknemer van een specifieke ambacht kan gebruiken. Je zult dus op het juiste moment het goede bod uit moeten brengen en ook nog eens moeten zorgen voor de gunfactor van de familie.  Onthoud goed: een mondelinge afspraak is in dit spel niets waard. Er kon zo weer een andere deal gesloten worden en je bent bedankt voor de job. Kortom dit spel is in en in gemeen! Na zes ronden weet je wie de beste onderhandelaar gebleken is en de winnaar is geworden van een potje Intrigue.

In 2005 is de Amigo versie van dit spel uitgekomen, het verschil met de versie van Schmidt is dat er in de eerste versie vier huizen per speler gebruikt worden en in de latere versie vijf huizen. Logisch gevolg hiervan is dat er ook vijf beroepen mee doen. Namelijk een koopman, een ridder, een advocaat, een schrijver en een geestelijke. 
 
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 45 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Igiari

Reacties

Populaire posts