Captain Bluff


Het idee achter dit spel is wel bijzonder te noemen. Het is namelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een ontevreden bagage-afhandelaar die besluit om van de luchthaven een ware puinhoop te maken. Het maakt hem geen moer meer uit of de bagage kwijt gespeeld wordt of dat deze aan het andere einde van de wereld terecht komt. Als hij maar van alle koffers en tassen af is en op tijd bij moeder de vrouw kan zijn.  
Het is jouw beurt om de rol van bagage-afhandelaar op je te nemen. En ook jij hoeft je taak niet al te serieus te nemen, maak er maar een zooitje van, maar zorg er dan wel voor dat je als eerste door al je bagage heen bent. 
Er zijn zojuist drie vliegtuigen aangekomen en je moet de bagageruimte zo snel mogelijk leeg zien te maken. Jouw hoofddoel? Maak je taak zo snel mogelijk af en ga als eerste naar huis. Moelijker hoeft het allemaal niet te zijn! Het maakt niet uit of de bagage op de verkeerde transportband terecht komt of dat deze verloren gaat, zolang je de koffers maar niet meer in handen hebt. Om dit te doen is er niets wat niet mag: open nieuwe transportbanden of verwissel naar believen de vertreksteden, doe je bagage snel weg of schenk hem aan je tegenstanders om hen af te remmen. Wie van jullie wordt de nieuwe Captain Bluff van de luchthaven?

Dit spel kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Om te beginnen worden er een aantal transportbanden klaargelegd en daarboven leggen de spelers om beurten verdekt vertreksteden aan de banden. Dan kan het spel beginnen. Er zijn  5 verschillende acties die uitgevoerd mogen worden. Namelijk:
  • Plaats bagage op een transportband. Plaats een of meer kaarten met de bedrukte zijde naar boven. Let erop dat de kaarten alleen in aflopende of in oplopende volgorde gespeeld mogen worden.
  • Bepaal een stad van vertrek. Plaats een verdekte kaart boven een transportband. 
  • Bekijk een stad van vertrekt. Bekijk in het geheim één van de kaarten boven één willekeurige transportband.
  • Wijzig een stad van vertrek. Wissel een kaart met een kaart in je hand. Doe dit allemaal verdekt. 
  • Sluit een transportband. Verwijder alle kaarten van één transportband. 
Iedere speler mag naast één van de hierboven genoemde acties ook nog een luchthavenkaart uit zijn hand spelen. Deze kaarten geven speciale eigenschappen die gebruikt kunnen worden. 
Op elk moment in het spel kunnen de spelers ervoor kiezen om bagage terug te winnen, door de laatste uitgespeelde kaart aan zijn hand toe te voegen. Dit mag echter geen luchthavenkaart zijn. 


Bluffen: De kaarten boven de transportbanden bepalen de verstrekstad. Spelers kunnen ervoor kiezen om bagagekaarten uit te spelen van de juiste stad, of ervoor kiezen om te bluffen door bagage van een andere stad aan te leggen. Deze speler wordt dan 'de bluffer' genoemd. Wanneer de vertrekstad onthuld wordt en deze komt niet overeen met de vertrekstad van de bagage dan 'wint' de speler die de kaarten heeft geplaatst alle kaarten. Als echter de vertrekstad en de bagage uit dezelfde stad komen dan krijgt de speler die iemand een buffer heeft genoemd, alle kaarten. 

De eerste speler die als eerste al zijn kaarten kwijtgespeeld is, wint het spel. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Helvetiq
Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts