Dodos Riding Dinos


Dodino Island is op zoek naar een nieuwe leider. Iedereen wil dat natuurlijk wel worden, en daarom wordt er een race georganiseerd waaraan verschillende Dodo's deelnemen. De Dodo's racen op Dino's. Sommige dinosauriërs zijn agressiever en daarom lastiger te berijden, maar deze agressievelingen zijn weer stukken beter in het hinderen van hun meer vredelievende tegenstanders die een stuk sneller zijn. Welke dino kies jij als speler om mee te racen om zo leider te worden van Dodino Island?

In de doos treffen we twaalf schitterende miniaturen van een dinosauriër met daarop een dodo aan. Speel je liever met houten meeples? Geen enkel probleem, want in de doos vinden we ook 12 gekleurde houten meeples. Iedere dinosauriër heeft een kaart waarop de speciale vaardigheden van dit dier en diens bestuurder staan. Verder vinden we twee dubbelzijdige speelborden met op elk bord twee circuits. Er is dus volop variatie te vinden in dit spel, nog voordat men is begonnen. Tot slot krijgt iedere speler zes bewegingskaarten. Als alle startposities zijn ingenomen, dan kan het spel beginnen.

Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Elke ronde bestaat uit een planningsfase en een racefase. Tijdens de planningsfase kiezen de spelers een normale kaart (blauw) of een agressieve kaart (rood) en leggen deze blind voor zich neer op tafel. Als alle spelers dat hebben gedaan, dan worden de gekozen kaarten tegelijkertijd opengedraaid. Als er nu twee of meer rode kaarten op tafel zijn, dan zijn de spelers die een rode kaart hebben gespeeld voor de rest van de ronde woedend. De effecten die op de rode kaarten staan, dienen dan te worden genegeerd. 

Vervolgens gaan we over naar de racefase. De startspeler gaat als eerste en beweegt zijn dodo het aantal stappen vooruit dat op de gespeelde kaart is aangegeven. De overige spelers mogen nu een reactiekaart (groen) spelen. Als er geen reden is om het effect op de gespeelde kaart te negeren, dan wordt het effect uitgevoerd. De gespeelde kaart wordt op de aflegstapel gelegd. Als er op dit moment een speler is, die geen kaarten meer op hand neemt, dan moet deze speler drie plaatsen achteruit gaan en vervolgens weer  vijf kaarten op hand nemen. Nu is de volgende speler aan de beurt.

Als alle spelers zo aan de beurt zijn geweest, dan wordt de ronde afgehandeld. Als eerste worden de 'einde-ronde bonussen' van een speler gedaan. De speler die hierna aan de leiding gaat, gaat 1 vakje vooruit. Alle andere spelers trekken 1 kaart. Spelers die geen kaarten op hand hebben, gaan drie vakjes achteruit, en nemen vijf kaarten op hand. De volgende speler wordt nu startspeler. 

Zoals hierboven al aangegeven, is de ene dinosaurus agressiever dan de andere. Zo kan het zijn dat een dinosaurus een komeet op het circuit afvuurt. Of gaat gooien met een boomstam. De lieverdjes zullen hun tegenstander proberen te dwarsbomen met een banaan of een veer. 


Dodos Riding Dinos is een spel dat vlot speelt. Zo vlot dat er een winnaar is alvorens je er erg in hebt. Maar geen nood, want er zijn meer dan voldoende verschillende circuits en dinosauriërs om een nieuwe race te starten en opnieuw een poging te wagen om de nieuwe leider van Dodino Island te worden.

Aantal spelers: 1-6
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Dodos Riding Dinos is geschonken door Detestable Games

Reacties

Populaire posts