Colourfull

 

Alle hens aan dek, de wormen zijn ontsnapt ! Geen vieze lintwormen of glibberige regenwormen, maar de kleurrijke exemplaren van het gelijknamige spel : Colourfull. Gele, rode, groene en blauwe wormen kozen het pad van de vrijheid, aan de spelers om ze zo snel mogelijk te vangen ! Het kleurrijke doosje bevat vier gekleurde dobbelstenen (voor elke wormkleur eentje), vier overeenkomstige stiften, één 'dobbelsteentableau' en vier identieke, persoonlijke, spelborden.


Elke beurt worden de dobbelstenen gerold, en worden deze in een geometrische vorm (naar keuze van de actieve speler) op het dobbeltableau gelegd. Hierbij dient rekening gehouden te worden met volgende regels: elke dobbelsteen moet minstens een andere raken (horizontaal of verticaal), en worden van laag naar hoog aan elkaar gelinkt. Eens de figuur voltooid is, tekenen alle spelers deze over binnen hun spelraster, in de oriëntatie zoals ze die vanop hun plek zien.


Doel van het spel is zo lang mogelijke wormen te creëren door vakjes van dezelfde kleur te doen aangrenzen. Elk vakje dat aan eenzelfde gekleurd vakje raakt levert op het einde één punt op. Hoe langer de wormen, hoe meer ze waard zijn. Lege vakjes leveren minpunten op. Een beetje puzzelwerk en vooruitdenken tijdens het kleuren kan je achteraf de winst bezorgen ! Eindigt de wormenjacht op een draw, dan wint de speler met de langste worm (van eender welke kleur) het pleit !


Het spel eindigt wanneer geen enkele speler nog een worm in zijn raster gepuzzeld krijgt. Om dat puzzelen doorheen het spel wat makkelijker te maken, kunnen de spelers ook beroep doen op vijf speciale acties (weergegeven onder het spelraster). Zo kan de oriëntatie van de figuur wijzigen (voor alle spelers) door het dobbeltableau te draaien (1e actie). Niet tevreden met de worp ? Dan kan je alle dobbelstenen herrollen en een nieuwe figuur creëren (tweede actie). Een derde optie is een dobbelsteen uit de figuur verwijderen (al moeten de overige stenen elkaar blijven raken, 'gaten' maken in het midden van een figuur is niet toegestaan). Liever twee kleuren die van plaats wisselen ? Dat kan door de vierde actie, waarbij twee stenen van plaats wisselen (en de laag-naar-hoog-regel tijdelijk genegeerd mag worden).
 

Elke speciale actie mag per speler slechts één keer uitgevoerd worden doorheen het spel. Tenzij de speler kiest voor de 'vijfde speciale actie'. Hierbij mag één van de vier vorige speciale acties nog één keer opnieuw toegepast worden. Een verstandig plan om deze acties op het juiste moment in te zetten is vaak de sleutel tot succes, en dat is in een potje Colourfull niet anders !


Een simpel en snel tekenspelletje met Tetris allures, met grappige tekeningen en een kleurrijk doosje, dat spreekt altijd aan. De wormenjacht is geopend voor spelers vanaf acht jaar. De spelregels zijn eentalig Spaans, maar laat jullie hierdoor niet tegenhouden, met deze review zijn jullie meteen startklaar voor de wormenjacht ! En met een spelduur van ongeveer een kwartiertje, kunnen de verliezers meteen op zoek naar revanche in een nieuw potje Colourfull ! 
 

Dit spel werd geschonken door falomir juegos en kan vanaf oktober gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

 Aantal spelers: 2 - 4
 Leeftijd: vanaf 8 jaar
 Speelduur: 10 - 20 minuten

Reacties

Populaire posts