Sauscharf

Sauscharf is één van de nieuwe spellen van uitgever Amigo. Over het algemeen kan men wel stellen dat we fan zijn van deze uitgever, aangezien we een groot deel van hun assortiment van kleine spellen ten zeerste kunnen appreciëren. We zijn dat ook verheugd dat we ook dit jaar wederom verschillende spellen van deze Duitse firma op tafel mogen leggen om te reviewen.

Dat Sauscharf een redelijk eenvoudig spel is, dat hadden we wel door na het lezen van de spelregels. De grote vraag was echter, 'hoe dient het spel precies gespeeld te worden?' Om het maar even netjes te zeggen, de spelregels blinken niet uit in duidelijkheid. Ook na een tweede en een derde maal doornemen van de regels bleven we met vragen zitten. 

We zochten toevlucht tot boardgamegeek en vonden daar een Duitstalige video-uitleg van het spel. Ook hierin bleef men met vragen zitten na het lezen van de spelregels. Gelukkig ligt het dus niet aan ons. Op boardgamegeek vonden we ook de Engelstalige regels. We besloten om deze te lezen, en wonderwel werden de vraagtekens die we hadden nu beantwoord. Op zich is dat wel bijzonder te noemen, omdat de originele regels in het Duits zijn en er in een vertaling vaker onduidelijkheden zitten dan in het origineel. 

Na wat horten en stoten kunnen de kaarten worden geschud, en kan het spel worden opgezet. De drie kartonnen puzzelstukken worden in elkaar gepast, en in de 7 kolommen die nu ontstaan worden van links naar rechts kaarten open neergelegd. Indien een kaart een gelijke waarde heeft als een eerder geplaatste kaart, dan worden deze op elkaar neergelegd. Dit tot een maximum van drie kaarten per kolom. Een vierde kaart van gelijke waarde wordt in een nieuwe kolom geplaatst. Een joker ligt ten alle tijde alleen in een kolom. Als alle kolommen zijn gevuld, dan krijgt elke speler een bepaald aantal kaarten. Hoeveel kaarten dit zijn, is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die de spelers hebben gekozen. De volgende stap is het voorbereiden van de stapels met de chili-sauzen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad worden er sauzen uit de stapels gehaald. Welke sauzen dit zijn, is in een tabel in de handleiding te vinden. 

Voordat het spel kan beginnen is het wellicht verstandig om te vertellen wat het doel van het spel is. De spelers nemen deel aan een kookwedstrijd. Zij dienen verschillende chili-sauzen te maken. Hoe pittiger een saus is, hoe beter een jury dit kan waarderen. 

Sauscharf wordt in twee fases gespeeld. Elke fase bestaat uit verschillende ronden. De eerste fase is het verzamelen van ingrediënten voor de saus. De speler die het laatste heeft gekookt, wordt de startspeler. Deze speelt als eerste een set kaarten open in het midden van de tafel. Een set bestaat uit één of meerdere kaarten van gelijke waarde (eventueel aangevuld met één of meerdere jokers). Vervolgens spelen de overige speler, in uurwijzerzin, een set kaart open op tafel. Nu wordt gekeken wie het beste bod heeft. De hoeveelheid kaarten in een set is hierbij leidend. Een set van drie enen, is dus hoger dan een set van twee tienen. Indien het aantal in een set gelijk is, dan is de hoogste waarde van de kaart bepalend. 

De speler die het beste bod heeft, krijgt het startspelertoken en kiest vervolgens alle kaarten uit 1 van de 7 beschikbare kolommen en plaatst deze gesloten in zijn persoonlijke ingrediëntenstapel. Vervolgens mag hij kiezen om de kaarten waarmee hij heeft geboden gesloten in zijn persoonlijke ingrediëntenstapel te leggen, of om deze af te leggen. Een speler kan ten alle tijde ervoor kiezen om geen kaarten uit een kolom te kiezen (en vervolgens de kaarten waarmee is geboden in de persoonlijke ingrediëntenstapel te plaatsen of af te leggen). Als alle spelers hebben gekozen, dan begint de volgende ronde.

Indien een speler geen kaarten meer op hand heeft, dan dient deze speler te wachten tot alle spelers hun handkaarten hebben uitgespeeld. Deze speler mag niet meer kiezen om kaarten uit een kolom te nemen. Als alle spelers hun handkaarten hebben gespeeld, dan begint de tweede fase van het spel.


Ook de tweede fase bestaat uit meerdere ronden. Ter voorbereiding worden er twee chili-sauzen per speler + 1 open gelegd in het midden van de tafel. De spelers nemen alle kaarten van de persoonlijke ingrediëntenstapel op hand. Het spel gaat verder zoals voorheen. Dus de startspeler begint met het plaatsen van een bod, en er wordt wederom een spelersvolgorde bepaald. Echter de speler krijgt er nu een optie bij. Naast het verzamelen van ingrediënten, kan hij ervoor kiezen om een saus te maken. 

Een speler maakt een saus door het spelen van een aantal handkaarten van gelijke waarde. Het aantal dat een speler nodig heeft, staat aangegeven onderaan de saustegel. Rechtsboven staat aangegeven hoeveel punten de saus oplevert. De eerste speler die vijf sauzen heeft gemaakt, luidt de laatste ronde in.

Het spel gaat verder zoals voorheen. Als alle spelers geen handkaarten meer hebben, dan is het spel ten einde en kan de score worden opgemaakt. Hiervoor tellen de spelers alle punten die op hun saustegels staan vermeld. Voor elke kaart die een speler over heeft in zijn persoonlijke ingrediëntenstapel, krijgt de speler een strafpunt. De speler met de meeste punten wint het spel.

Na het overwinnen van de hobbels in de handleiding, kunnen we niet anders concluderen dat Amigo met Sauscharf wederom een vermakelijk spel heeft afgeleverd dat leuk is om een keer tussendoor te spelen.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten


Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Wonder Woods is geschonken door Amigo Spiele

Reacties

Populaire posts