Tatsu

Tatsu is een slagen-halen kaartspelletje voor 2 tot 4 personen. In deze variant op het klassieke slagen halen, zal je proberen om geesten te vangen en zoveel mogelijk punten te scoren door gewiekst je kaarten uit te spelen. De twist bij Tatsu is dat het af en toe kan gebeuren dat de tegenstander kan kiezen welke kaart jij moet spelen.

Wij speelden het spel met 2 spelers, waarbij je 14 kaarten krijgt. 7 daarvan komen gedekt op een rij voor je op tafel te liggen, zonder dat er naar gekeken wordt. De andere 7 kaarten komen daar bovenop, maar liggen wel zichtbaar voor beiden spelers. De andere speler doet net hetzelfde. 1 speler speelt met de gele geest, de andere speler met de rode geest. Let wel : de kaarten zijn geschud dus elke speler heeft zowel rode als gele kaarten.

Beurtelings mogen de spelers een kaart naar het midden schuiven. Dat doen ze via een open kaart in  hun kleur uit hun eigen rij te kiezen. De speler krijgt ook de mogelijkheid om een kaart van de tegenspeler te kiezen, eveneens in de kleur van zijn eigen geest. Zodra er 2 kaarten in het midden liggen, herhalen de spelers deze stap. In totaal liggen er dan 4 kaarten in het midden : 2 rode en 2 gele. De speler met de hoogste waarde van beide kaarten opgeteld, wint de slag.

Als je kaart uit je eigen rij speelt, dan komt de onderste kaart vrij te liggen, maar die mag je nog niet omdraaien. Speelt een andere speler een kaart uit je rij, dan wordt die kaart wel open gedraaid en komt deze ter beschikking voor jou voor een volgende beurt. Een gedekte kaart mag je pas open draaien als je geen open kaarten meer in je rij hebt liggen.

Elke speler heeft exact 1 geesten kaart. Als je die uitspeelt, maakt het niet uit wie de slag wint. Alle kaarten van die slag worden dan even opzij gelegd, en de volgende slag zal bepalen wie de huidige en vorige slag zal winnen. Punten scoor je door de punten die op de behaalde kaarten staan, en die gaan van 0 tot 6. Heel belangrijk : je hebt minstens 1 vermenigvuldiger nodig, anders heb je helemaal geen punten. Meerdere vermenigvuldigers binnen halen telt cumulatief, en zal je score aanzienlijk aandikken.


Kies op de juiste moment je sterkste kaarten om te spelen, en een vleugje geluk zal nodig zijn om de beste slagen binnen te halen. Beide spelers hebben eenzelfde deck van kaarten, dus de wapens zijn gelijk. Het spel gaat door tot er een speler 500 punten heeft.

Dit spel is geschonken door Matagot en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

 

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 20 minuten

 
 

Reacties

Populaire posts