Federation

Het universum bestaat uit verschillende federaties, die met mekaar handelen en ook wel eens overhoop met mekaar liggen. Er is ergens één van deze federaties die nog in volle ontwikkeling is. Voorlopig bevat deze federatie nog maar 5 planeten. Deze nieuwe federatie zou graag een nieuwe delegatie willen ontvangen, en dat zijn jullie. De federatie daagt jullie uit gedurende 5 jaren - of 5 spelrondes - waarin je een strategie moet ontwikkelen, je tactiek zal moeten toepassen en de juiste overeenkomsten zal moeten afsluiten op de juiste momenten. Uiteindelijk zal er maar 1 delegatie gekozen worden : de speler met de meeste punten.

Federation is een interactieve Euro-worker-placement spel, met een toch wel innovatieve manier om je werkers in te zetten : ze zijn namelijk dubbelzijdig, en afhankelijk van welke je kant je gebruikt, trigger je andere effecten in het spel.

Zoals reeds gezegd speelt het spel over 5 rondjes, die elk uit 2 fases bestaan. In de eerste fase zetten de spelers hun 4 ambassadeurs in op het consulaat. Dit is het middelste grote vak op het gigantisch spelbord. Bij het plaatsen van een ambassadeur, mag die speler onmiddellijk de bijbehorende actie uitvoeren. Als alle spelers hun ambassadeurs hebben ingezet, start de volgende fase.

In de 2de fase ontvangen de spelers hun inkomsten en eventueel grondstoffen, en stemmen ze 1 van de 2 beschikbare wetten goed in het consulaat. Na de 5e ronde is er een eindtelling om de winnaar te bepalen.

Laten we eerst iets over het spelmateriaal zeggen. De doos die de spellenclub ter beschikking kreeg is een prototype doos. Het materiaal erin echter zijn de deluxe componenten van de kickstarter campagne. De originele materialen zitten er nog in, en daardoor kan het lijken dat de speldoos een overdosis aan componenten bevat. Ja, het zijn er enorm veel, maar houd er rekening mee dat er dubbele inzitten.

Het gigantische en kleurrijke spelbord ziet er fris en fruitig uit, en trekt enorm aan om erin te vliegen. Het opstellen van het geheel neemt wel wat tijd in beslag. De Engelstalige handleiding is deftig geschreven, maar de Nederlandstalige handleiding die we op de kickstarter pagina vonden stond vol met fouten en ontbrekende zaken. Eenmaal het spel klaar staat, mag je wel rekenen op een 2 uur spelplezier. En ja, de nadruk ligt hier op plezier, want dit is een erg fijn spel om te spelen.

De hoofdbrok van het spel zal zich afspelen in het consulaat. Bij het plaatsen van één van je ambassadeurs, mag je de bijbehorende actie uitvoeren. Zo zijn er 5 verschillende planeten waar je deze kan plaatsen. Op die planeten kan je verschillende dingen doen : je kan een mannetje verder plaatsen om grondstoffen te ontvangen, een kubus plaatsen om grondstoffen te ruilen tegen andere en betere grondstoffen, op de markt kan je hulp inhuren, je kan jetons verkrijgen die je ambassadeurs kunnen verbeteren en tot slot in de fabriek kan je robotjes inzetten die je elke ronde voordelen opleveren of heel wat punten kunnen geven.

Nadat je een ambassadeur hebt ingezet, heb je de mogelijkheid om met een schip naar een vakje te vliegen op je persoonlijk spelbord. Dit is onder voorwaarde dat je het juiste niveau bereikt hebt op je spelbord, en dat je daar een vinkje hebt liggen. Die acties zijn éénmalig uit te voeren.

In fase 2 wordt het belang van waar je de ambassadeurs hebt geplaatst duidelijk. Koos je om de ambassadeur met het vinkje naar boven te plaatsen, gaat de marker op het spoor bovenaan die kolom een vakje verder, en jij mag een vinkje op je spelbord zetten op het overeenkomstig vakje. Bereikt die marker het einde van het spoor, zal er (op het einde van het spel) gekeken worden wie het verste gevorderd is op de overeenkomstige planeet, en worden er punten verdeeld voor de 1e, 2e en 3e plaats.

Koos je om je ambassadeur met de stemkant naar boven te plaatsen, staat er een waarde tussen 1 en 3 op. Die waarde kan je nog beïnvloeden door een dobbelsteen en door jetons die op je op een planeet kan verdienen. De speler die in een rij de hoogste totale waarde heeft, krijgt evenveel punten als zijn niveau op zijn spelbord.

Tot slot is er in de consulaat nog een 3e vorm van beoordeling. Deze keer worden alle waarden van de ambassadeurs opgeteld die aan de linkerkant en de rechterkant liggen. De kant met de hoogste waarde zal de bijbehorende wet goedkeuren. Die wet wordt uitgevoerd en de spelers krijgen daarvoor al dan niet punten.

Op het einde van een ronde wordt het consulaat terug leeg gemaakt : de ambassadeurs gaan terug naar de spelers, en 2 nieuwe wetten komen klaar te liggen. De spelers zullen afhankelijk van hun behaalde niveau op het persoonlijk spelbord, een grondstof moeten betalen naar de voorraad. Kunnen ze dat niet, zakken ze terug naar het niveau waar ze de grondstof wel kunnen betalen.


Op het einde van het spel zal een normale puntentelling plaatsvinden zoals in elke ronde, maar je gaat nog extra punten scoren voor ongebruikte jetons die je wist te bemachtigen. Op de 5 verschillende planeten kan je - als je een bepaald niveau bereikt - schijfjes ontvangen. Die komen op je spelbord te liggen. In totaal kan je 7 schijfjes winnen om het maximale van de punten te scoren. Niet gebruikte jetons, schepen, grondstoffen en diamanten zullen je eveneens extra punten opleveren.

Federation is een spel dat ik ten zeerste kan aanraden. Het materiaal is niet alleen mooi vormgegeven, maar is ook kleurrijk en degelijk van kwaliteit. Het artwork kan me zeker bekoren. Al is het even door de handleiding worstelen, het spel speelt erg vlot met niet al te veel wachttijden op de andere spelers, al zal dat wel van de spelers zelf afhangen. Het mechanisme van de dubbelzijdige werkers is best uniek en uitdagend. Het kiezen van je acties in de consulaat is niet blindweg een actie kiezen, maar je moet rekening houden met de puntentelling op het einde van de ronde en het stemmen van de wet. Dit spel zal zeker nog vaak op de tafel komen.

Dit spel is geschonken door Explor8 en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 1 - 2 uur

Reacties

Populaire posts