Tactiki

Tactiki is een abstract stategisch spel voor 2 spelers, dat je kan bezien als een kruisbestuiving tussen schaken en stratego. Een sterk geheugen zal zeker van pas komen, aangezien je speelstukken van de tegenstander tracht te memoriseren.

Bij het openen van de speldoos werd ik gelukkig : de speelstukken zitten allen netjes opgeborgen in een mousse. Bij het lezen van de spelregels ging het geluk verder : slechts 5 minuutjes leeswerk en je kan met het basisspel van start gaan. De speelstukken zijn dan wel van plastic, maar ze zien er erg mooi en van goede kwaliteit uit. Het spelbord - dat dubbelzijdig is - komt in het midden van de tafel te liggen. De spelers kiezen elk of ze met Tac of Tiki spelen, m.a.w. met wit of rood. Op deze speelstukken staan getallen van 1 tot 5. Die speelstukken stapel je volledig naar eigen keuze per 2, en komen op de startplaatsen op het spelbord te staan.

Het doel is simpel : zorg ervoor dat je een toren van 5 hoog met je eigen speelstukken aan de overkant kan bouwen. De speler die daar als eerste in slaagt, is de winnaar. Tijdens een beurt kan je kiezen uit 2 acties : oftewel ga je bewegen, oftewel laat je een geslagen speelstuk terug in het spel komen.

Bewegen kan je op 2 manieren doen : of je beweegt een speelstuk 1 keer 2 vakjes ver, of je beweegt 2 verschillende speelstukken elk 1 vakje ver. Je mag je eigen stukken naar links, rechts of voorwaarts bewegen. Nooit mag je met een speelstuk diagonaal of achterwaarts bewegen.
Eindig je een beweging op een speelstuk van een tegenstander, zal er een gevecht plaatsvinden. De speler met het stuk met de hoogste waarde wint het gevecht, behalve als het stuk met waarde 1: die kan enkel stukken met waarde 5 verslagen. Bij een gelijkstand, blijft het onderste speelstuk geblokkeerd tot de speler erboven zijn speelstuk verder beweegt. Het verliezende speelstuk komt naast het spelbord te staan. Lukt het je om een eigen speelstuk aan de overkant te krijgen, mag je dat stuk niet meer bewegen.

Val je bijvoorbeeld met een speelstuk van waarde 5 een toren met 3 hoog blokjes aan, die de waardes 1,3 en 4 hebben (de 4 staat boven op de vijandelijke toren), dan versla je eerst de 4, daarna de 3, en daarna verlies je het gevecht tegen de 1. Gevolg is dat de vijand 2 stukken kwijt is, jij bent je aanvallend speelstuk kwijt.

In plaats van te bewegen, kan je ervoor kiezen om een voorheen geslagen speelstuk terug in het spel te brengen. Voorwaarde daarvoor is dat er een vrij plaatsje is op 1 van de 5 startplaatsen. Je beurt is daarna onmiddellijk voorbij. 

Ik vermelde al eerder dat dit een mengeling van schaken en stratego is, maar het leunt toch meer aan bij stratego. Je probeert de speelstukken die je aangevallen hebt en waarvan je het gevecht verloren hebt te memoriseren, om ze alsnog te verslaan met een hogere waarde. Het feit dat je met je speelstukken te snel vooruit holt is geen goed idee, je kan namelijk niet achterwaarts bewegen, iets waar je zeker rekening moet mee houden. Gelukkig kan je verloren speelstukken terug recupereren om je achterlinie te verstevigen. Voor de liefhebbers van abstracte spellen die in een paar minuten op te zetten, uit te leggen en te spelen zijn !


Dit spel is geschonken door Drawlab Entertainment en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts