Kuzooka

Het is niet eenvoudig om een dier in een dierentuin te zijn. De hokken zijn veel te klein, de dagelijkse routine is erg saai en de bezoekers zijn vaak onaangenaam. Je besluit staat vast : je gaat uitbreken, en liefst nog deze week.

Er zijn verschillende manieren om te ontsnappen uit de zoo, maar je zult in het geheim samen moeten werken met de andere dieren. Met de rotzooi dat de bezoekers achterlaten kan een ontsnappingsplan samengesteld worden. Elke speler krijgt één van de 10 dierenkaarten die elk een unieke eigenschap heeft. Het spelbord stelt de ontsnappingsweg voor, dat uit vakjes met getallen bestaat, in 6 verschillende kleuren.

Elke ronde zal er een bepaald aantal voorwerpkaarten verdeeld worden onder de spelers. De eerste ronde zijn dat 20-22 kaarten. Daarop staan voorwerpen in een bepaalde kleur. Gedurende de ronde is het niet toegestaan met mekaar te praten. Nu komen de spelers beurtelings aan zet en mogen ze één van hun tokens op het pad plaatsen. Daarmee probeer je de andere spelers duidelijk te maken wat je op hand hebt. Leg je je token op een gele 3, wil dit zeggen dat je zeker 3 gele kaarten op hand hebt. De volgende speler mag zijn token enkel op een vakje verder op het spoor leggen, en zo gaat het spel verder tot dat iemand beslist om een ontsnappingspoging te doen.

Op dat moment laten alle spelers de kaarten zien van dezelfde kleur dat overeenkomt met het verste vakje op het spoor waar één van de spelers zijn of haar token heeft gelegd. Heb je meer kaarten dan het getal in dat vakje, krijg je zoveel sterren als er in de zwarte ster naast die plaats staat. Heb je exact het aantal kaarten dat in het vakje staat, des te beter, want dan krijg je niet alleen de sterren, maar ook een joker kaart die de rest van het spel open komt te liggen. Die kaart kan je altijd meetellen als jullie de kaarten bij een ontsnappingspoging gaan tellen. Hebben jullie samen minder kaarten dan er op het gekozen vakje stond, mislukt de ontsnapping. Jullie krijgen in totaal 7 pogingen om uit de zoo te ontsnappen.

Met de sterren die jullie verdienen, kan je een hogere ervaringskaart kopen. Hierop staat afgebeeld hoeveel kaarten de spelers op hand krijgen bij de start van een nieuwe ronde, en hoeveel kaarten er gezamenlijk open komen te liggen. Hoe meer er dat zijn, des te groter de kans om te ontsnappen. Gelukkig heeft iedere speler nog zijn dierenkaart die elk een speciale eigenschap bezit. Die kan je éénmaal per ronde gebruiken. De spelers winnen of verliezen samen het spel. Je kan de moeilijkheid wat verhogen door de achterkant van het spelbord te gebruiken.


Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts