Fairy Lights

Hoe ver durf je te gaan ? Dat is de hoofdvraag in een spelletje Fairy Lights. Het is een 'push your luck' kaartspel, waar je een poging doet om zoveel mogelijk punten te verzamelen.

De kaarten zien er fantastisch uit. Ze tonen een soort van wezentjes die 1 of 2 lichtjes in hun lichaam hebben. Ze zouden zo kunnen dienen als karakters in een Disney film. Je kan 5 verschillende wezens in evenveel verschillende kleuren terug vinden. Al deze kaarten worden geschud en gedekt in het midden van de tafel geplaatst

Bij de start van je spelbeurt doe je deze controle :

  • liggen er 5 kaarten open in het midden van de tafel, dan mag je enkel kaarten nemen.
  • liggen er tussen de 1 of 4 kaarten open op de tafel, mag je van de trekstapel een kaart open spelen.
  • ligt er geen enkele kaart open, moet je een kaart open spelen van de trekstapel.

Nam je een kaart van de trekstapel, moet je die aan het einde van rij met open kaarten leggen. Indien die kaart dezelfde kleur (hetzelfde wezen) is dan de vorige kaart in die rij, is je beurt onmiddellijk voorbij. In het andere geval, als er nog steeds geen 5 kaarten open liggen, mag je ervoor kiezen om opnieuw een kaart open te draaien, of je kiest ervoor om kaarten toe te eigenen en voor je op de tafel te leggen. Liggen er 5 kaarten in de rij open, moet je alle kaarten nemen.

Als je kaarten neemt uit de rij, en daar liggen er tussen 1 en 4 kaarten, mag je alle kaarten van eenzelfde kleur nemen en aan je eigen collectie toevoegen. Lagen er 5 kaarten in de rij, en je neemt kaarten, moet je alle kaarten van 2 verschillende kleuren nemen. Indien het aantal lichtjes in de wezens van één kleur een veelvoud van 3 is, scoor je punten voor die set. Draai die kaarten om en leg ze opzij tot het einde van het spel. Heb je een setje met maar 1 of 2 lichtjes, laat je die kaarten nog open liggen, en hopelijk kan je die set later afmaken. 

Zodra je in je collectie een set van wezens hebt, waarvan het aantal lichtjes geen veelvoud van 3 is, verlies je de volledige set, en gaat deze naar de aflegstapel. De volgende speler mag dan verder spelen.
Als de laatste kaart van de trekstapel wordt omgedraaid, mag de actieve speler zijn beurt afmaken, en daarna is het spel ten einde. Tel de punten op van de gewonnen kaarten, en trek daar de punten af van de kaarten die nog open in je collectie liggen.

Al lijken de regels in eerste instantie verwarrend, Fairy Lights is een heel eenvoudig spel dat je snel kan spelen. De tactische spelers moeten we teleurstellen, aangezien geluk en 'durf' hier de grootste factor is.

Dit spel is geschonken door Sit Down! en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten
 

Reacties

Populaire posts