Fyfe

De cover van de speldoos toont een prachtig strand op één of ander Polynesisch eiland. Je kan jezelf al voorstellen hoe de warme zeebries voelt terwijl je met je voeten doorheen het mulle zand woelt. In dat zand zijn allerlei voorwerpen te vinden, en bij Fyfe is het aan jou om alle voorwerpen die je kan vinden zo optimaal mogelijk te sorteren zodat ze zoveel mogelijk punten opleveren.

Elke speler krijgt een eigen raster van 5 op 5 groot, 7 schelp tegels en 15 verschillende tegels met daarop manieren om punten te scoren. In de speldoos vinden we een grote stoffen zak en daar passen de 125 verschillende houten jetons in. Die jetons tonen 5 verschillende voorwerpen, in 5 verschillende kleuren, met telkens 5 verschillende getallen gaande van 1 tot 5. Wiskundeknobbels hebben snel uitgerekend dat 5x5x5 inderdaad 125 is.


Bij de start trekken alle spelers 2 jetons uit de zak en plaatsen deze onderaan het spelbord. Daarna mag iedereen één van de 2 tokens op zijn spelbord in een rij of kolom plaatsen. Daarna kies je 1 van de 15 tegels waarop een conditie staat om punten te scoren op het einde van het  spel, en legt deze in dezelfde rij of kolom waar je net de jeton hebt gelegd. Elke daarop volgende beurt, plaats je telkens zo een scoretegel op de rij of kolom waar je de jeton gaat leggen. In het geval dat er op die kolom en rij al een scoretegel ligt, sla je die stap over.

Zodra er een rij of kolom gevuld is met jetons, kijk je na of deze voldoet aan de conditie van de scoretegel. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat alle jetons in die rij dezelfde kleur moet hebben, of dat de getallen in volgorde van 1 tot 5 moeten liggen, of dat er allemaal verschillende voorwerpen moeten liggen, enzo verder. Voldoe je aan de conditie, dan draai je de scoretegel om en krijg je de punten die er voorgedrukt opstaan. Ben je dan nog eens de eerste speler die deze specifieke scoretegel klaar heeft, krijg je een bonustegel die 3 punten waard is.

Alsof het puzzelen en het zorgen dat je eerst met een scoretegel klaar bent nog niet allemaal moeilijk genoeg is, kan je nog bonuspunten krijgen door verschillende rijen of kolommen tegelijkertijd af te maken. Afhankelijjk van het aantal rijen of kolommen dat je tegelijkertijd klaar hebt, score je tussen de 5 en 20 bonuspunten.

Tussen de tegels in de zak zitten ook jetons met daarop een schelp afgebeeld. Trek je een schelp uit de zak, mag je 1 van je schelpen eenmalig gebruiken. Hiermee kan je allerlei acties op je eigen spelbord uitvoeren om je punten te optimaliseren. Je kan bijvoorbeeld een scoretegel verplaatsen of zelfs een joker jeton inzetten. Wees voorzichtig met teveel schelpen in te zetten, want elke schelp die je op het einde van het spel niet gebruikt hebt, zijn extra punten waard.

Na 25 rondjes zijn alle bordjes van de spelers gevuld met jetons, en tellen de speler hun punten op om te zien wie de hoogste score heeft en de winnaar te bepalen. Fyfe is een vlot en eenvoudig spelletje waarvan je de regels op 5 minuutjes kan uitleggen. Het spelen zelf neemt een dik half uurtje in beslag.

Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 - 45 minuten
Leeftijd : vanaf 8 jaar

Reacties

Populaire posts