Heartstrings (kickstarter)


Een romantisch spel voor ongemakkelijke mensen. Een catchprase die meteen onze aandacht trok, en waarvoor we het knalrode doosje eens van dichtbij gingen bestuderen. Een snelle blik op de handleiding smaakte al snel naar meer, want Heartstrings beloofde 'een kort moment van romantische gekte met vrienden of vreemden'. De inleiding verzocht ons om een romantische setting in te beelden, meerbepaald een gezellig restaurant met liefde in de lucht en een glas wijn in de hand. Voordat we onze voeten onder tafel schuiven, even een dienstmededeling. Heartstrings is een spel dat nog moet verschijnen op Kickstarter, en jullie krijgen de kans om een prototype te spelen. De 'harttokens' waarvan sprake is in de handleiding zijn nog in productie, en zijn tijdelijk vervangen door ronde rode houten tokens (het doosje is compleet en dit heeft geen invloed op het spel).
 

Goed, terug naar het restaurant. Haal jullie meest romantische kant naar boven, want in Heartstrings moet je proberen het hart van een medespeler te veroveren door een passend liefdesgedicht te schrijven. Geen paniek, dichtkunst is niet nodig, want de versregels zijn voorgedrukt op de poëziekaarten. Hierop staan steeds vier gekleurde hartjes (waarover later meer), een versregel en een 'fonetisch einde' aanduiding. Kaarten met eenzelfde fonetisch einde rijmen op elkaar, en dienen dus gecombineerd te worden.
 

Uiteraard is elke persoon verschillend en werken alle versiertrucs niet even goed bij iedereen. Vandaar dat elke speler het spel start met één geheime 'loverkaart' waarop het gekleurde hart aangeeft tot welke prooicategorie je behoort. Ben je speels, sensueel, ruimdenkend of eerder 'hard to get'? Verder krijgt elke speler zes poëziekaarten op hand, en een aantal harttokens (23 per speler in een 2 spelerspel en 72 gedeeld door het aantal spelers bij meer dan twee deelnemers). Hierna is iedereen klaar om de versiertoer op te gaan.
 

Binnen een spelbeurt leggen de spelers beurtelings kaarten af om zo een correct gedicht te vormen. De eerste twee versregels dienen met elkaar te rijmen, net als de derde met de vierde. Als de actieve speler geen passende kaart op hand heeft mag deze eentje wisselen met de trekstapel. Na de spelbeurt worden de handkaarten opnieuw aangevuld tot zes stuks. Is het gedicht af ? Dan leest de startspeler van die ronde het gedicht voor, en checken alle spelers hoeveel gekleurde hartjes van zijn loverkaart in het gedicht voorkomen, en leggen deze hoeveelheid harttokens voor zich aan de kant.


De startspeler kiest een andere speler om het hof te maken, waarna de gekozen speler daarna verplicht is om deze hoeveelheid aan harttokens af te staan aan de startspeler. De tokens van de overige spelers verdwijnen uit het spel. Een goede tip: probeer doorheen het spel aan het aantal afgelegde harttokens uit te puzzelen welke speler welke loverkaart heeft, zodat je, bij je volgende beurt als startspeler, je volgende versregel tactisch kan kiezen om zoveel mogelijk harttokens te veroveren ! 
 

Het spel eindigt als één speler overblijft met harttokens. Hierna kiest hij een andere speler waar hij zijn liefde aan verklaart: dit tijdelijke koppel wint samen het spel ! En net zoals in het echte leven, zijn er meerdere opties tijdens de veroveringspogingen. Zo zijn de speciale acties (hard to get spelen door een loverkaart te wisselen) flirtmoves, of andere spelvarianten die het spel een andere wending kunnen geven, maar dat laten we jullie natuurlijk liever zelf ontdekken.
 

Heartstrings is een snel partygame waarbij de focus niet zozeer op winnen ligt, maar op het plezier onderweg daar naartoe. (Zo bevat het spel ook een 2 spelermodus waarbij beide spelers, logischerwijs, steeds samen winnen). Tijdens de testsessies werden niet alleen pareltjes van gedichten gemaakt, maar werd er vooral hard gelachen. De spelregels zijn beknopt dus iedereen kan snel aan de amoureuze queeste beginnen, en met een spelduur van 30 minuten is dit een ideaal spelletje voor tussendoor. En krijg je er niet genoeg van, hou dan zeker Kickstarter in de gaten voor een eigen exemplaar !
 

Dit spel werd geschonken door gameforlag en kan vanaf oktober gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6 spelers
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts