St Patrick

St. Patrick is al een ouder kaartspelletje dat bekend stond onder de naam Salvage. Het is een eenvoudig maar tactisch kaartspel dat voor voldoende spanning en plezier zorgt tijdens het spelen.

Wist jij dat er geen slangen zijn in Ierland ? Een legende gaat de ronde dat gedurende de 5e eeuw, St Patrick de ongelovige mensen aan het bekeren was, en zich ook bezig hield om het land vrij te maken van slangen. Na 40 dagen boven op een berg te zitten vasten, heeft St Patrick alle slangen naar de zee verdreven. Straffe kerel.

Elke speler start met 20 punten. Het is aan te raden dat 1 persoon er pen en papier bij neemt om de scores van de spelers te noteren. Tijdens het spel zullen er strafpunten uitgedeeld worden. Zodra een speler op 0 punten komt, gaat de laatste ronde in, en wint de speler die daarna de meeste punten over heeft.

In de stapel met kaarten vinden we in totaal 36 kaarten: 9 groene met een klaver symbool, 9 oranje met een harp, 9 witte met een Keltisch kruis en 9 zwarte met een slang erop. De groene kaart met waarde 7  bevat een afbeelding van St Patrick. De speler die deze kaart kreeg, is de startspeler. De witte en oranje kaart met waarde 7 bevatten elk 3 slangen, en alle zwarten kaarten hebben exact 1 slang afgebeeld.

Nadat alle 4 de spelers 9 handkaarten ontvangen hebben, geven ze 1 kaart door aan hun linkerbuurman. Vanaf alle volgende rondes mag de startspeler kiezen of de spelers 0, 1 of 2 kaarten gaan doorschuiven. De 15 jetons komen in het midden van de tafel te liggen en de eerste ronde kan van start gaan.

De startspeler mag eerst een aantal jetons of relics van het midden van de tafel nemen, of kiezen om te passen. Daarna doet de speler links van de startspeler hetzelfde. Dit gaat zo verder tot dat aan één van de 2 condities voldaan is : oftewel hebben 3 spelers na mekaar gepast, oftewel zijn alle relics verdeeld.
In het geval dat alle relics verdwenen zijn van het midden van de tafel, worden deze vervloekt en worden ze strafpunten. Tel van elke speler het aantal jetons dat deze genomen heeft, en trek evenveel punten af van de huidige score van die speler, en dat is 20 bij de start. Alle jetons komen terug in het midden en de handkaarten worden volledig naar de linkerbuurman doorgeschoven. Het hele proces wordt nu herhaald.

In het geval dat er toch 1 of meerdere relics op tafel bleven liggen, en 3 spelers passen na mekaar, kan fase 2 van het spel van start gaan. De spelers starten nu een potje ouderwets slagen halen. De startspeler mag eender welke kleur uitkomen, de anderen moeten dezelfde kleur volgen. De speler met de hoogste waarde haalt de slag. Kan je een kleur niet volgen, mag je eender welke kaart wegsmijten, en die slag zal je dan al zeker niet halen.

Tijdens het slagen halen is het de bedoeling om zo weinig mogelijk slangen binnen te halen. Voor elke slang die in je behaalde slag zit krijg je een strafpunt. Gelukkig zijn daar nog de relics. Stel dat je 5 slangen op het einde van de ronde hebt gehaald, en je hebt in de eerste fase 4 relics genomen, dan zal er slechts 1 strafpunt van je score afgaan. Na de puntentelling start een nieuwe ronde tot iemand op 0 staat. De persoon die dan de hoogste score heeft, is de winnaar.


Nog een leuke twist in het spel : lukt het je om alle slangen binnen te halen, krijg je geen enkel strafpunt, maar krijgen al je tegenstanders 3 strafpunten, onafhankelijk hoeveel relics ze in de eerste fase genomen hebben.

St Patrick wist ons aangenaam te verrassen voor een simpel slagen halen spel. De eerste fase maakt het een pak tactischer, want voor je het weet is iemand te gulzig in het nemen van relics en komt dit duur de staan als deze omgezet worden in strafpunten.

Dit spel is geschonken door Matagot en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 3 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 - 40 minuten

 

Reacties

Populaire posts