Mada

Het lijkt wel een trend in de kaartspellen wereld van tegenwoordig : slagen halen. Dat is net zo bij deze Mada van Helvetiq. Deze keer spelen de lemuren, of ook wel ringstaartmaki's, de hoofdrol. Deze primaten lusten wel eens af en toe een cactusvrucht, maar als je te gulzig bent, kan je jezelf wel eens prikken aan de scherpe stekels.

Het doel in dit spel is om zoveel mogelijk cactusvruchten te verzamelen. In de stapel met kaarten zitten 60 kaarten met cactussen met waarde 1 tot 13. Hoe hoger de waarde van de kaart, hoe meer vruchten de cactus heeft. Tussen deze kaarten bevinden zich nog enkele speciale kaarten, zoals de maki, de dubbele maki en de schorpioen.

Bij de start krijgt elke speler 3 kaarten op hand, en de stapel met kaarten komt gedekt in het midden van de tafel. De spelers krijgen beurtelings de kans om 3 mogelijke acties uit te voeren : of speel een kaart voor je op de tafel, of neem een kaart van de trekstapel, of doe een gokje. Je mag ten alle tijden slechts 3 kaarten op hand hebben, dus als je er al 3 vast hebt valt optie 1 al af. De kaarten die je open speelt, moeten van dezelfde waarde of hogere waarde zijn. Zodra je geen kaart meer kan spelen, winnen de andere spelers deze ronde. Op dat moment mogen alle andere spelers de bovenste kaart van hun open kaarten omdraaien en opzij leggen. Op het einde van het spel zal elke vrucht op die kaart een punt opleveren.


Beslis je om een gokje te wagen, mag je de bovenste kaart van de trekstapel nemen en deze rechtstreeks op je eigen aflegstapel leggen. Is die kaart gelijk of hoger in waarde, is er niets aan het handje. Is de kaart echter lager in waarde, is de speelbeurt voorbij en winnen de andere spelers een cactuskaart.

De maki kaart zorgt ervoor dat je de bovenste kaart onder je aflegstapel mag leggen. Handig als je net aan een hoog nummer zat. De dubbele maki zorgt voor chaos : je mag je aflegstapel wisselen met die van een andere speler. De schorpioen tot slot moet onmiddellijk gespeeld worden op de algemene aflegstapel, te samen met één van je handkaarten. De rondes blijven zich telkens herhalen, tot er één speler is die zijn 5de cactus kaart kon beveiligen. De winnaar is die speler met de meeste vruchten.

Mada komt in een handig klein doosje, gemakkelijk om mee naar school, het werk of op reis te nemen. Het artwork is vrij eenvoudig, maar dat doet er niet toe in dit soort van spellen.

Dit spel is geschonken door Helvetiq en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 5
Speelduur : 20 minuten
Leeftijd : vanaf 6 jaar

Reacties

Populaire posts