Wonder Woods

In het spel Wonder Woods gaan de spelers op zoek naar paddenstoelen. Sommige paddenstoelensoorten zijn meer waard dan andere paddenstoelensoorten. Hoeveel een soort paddenstoel aan het begin van het spel precies waard is? Dat weet niemand.

Hiervoor krijgen de spelers informatiekaarten tot hun beschikking. Bij de voorbereiding van het spel, worden de informatiekaarten op soort gesorteerd en vervolgens gemixt. Onder ieder paddenstoelenbord, wordt vervolgens blind een informatiekaart geplaatst. Deze kaart geeft aan het einde van het spel aan hoeveel de soort paddenstoel waard is. Dit kan een waarde zijn van 1, 3, 5 of 7. Vervolgens worden de informatiekaarten verdeeld onder de spelers. Hoeveel iedere speler er krijgt is afhankelijk van het aantal spelers. Deze informatie is in de goed opgezette spelregels snel terug te vinden. 

Vervolgens worden de paddenstoelen geplaatst onder het corresponderende paddenstoelenbord. Ook dit aantal is weer afhankelijk van het aantal spelers. En ook deze informatie is snel terug te vinden in de spelregels.

Iedere speler heeft aan het begin van het spel 5 mandjes tot zijn beschikking om paddenstoelen te verzamelen. De twee overgebleven mandjes komen in het midden van de tafel te liggen. 

De spelregels vermelden dat de startspeler degene is die het laatst paddenstoelen heeft geplukt. Aangezien het in Nederland en in Vlaanderen officieel verboden is om paddenstoelen te plukken, lijkt het ons verstandig dat de startspeler willekeurig wordt gekozen, aangezien er anders niet met het spel kan worden begonnen.

Het spel verloopt over meerdere rondes. Een ronde bestaat uit twee fases. 
Fase 1: Een speler plaatst 1 of meerdere mandjes in de meest linkse, vrije kolom van een paddenstoelenbord. Hierbij dient hij alle plaatsen in de kolom te vullen met mandjes. Vervolgens neemt een speler de corresponderende paddenstoel onder het bord en legt deze in zijn persoonlijke voorraad neer. Als de speler daarvoor onvoldoende mandjes heeft, dan dient hij een ander bord te kiezen of een beurt over te slaan. Als alle spelers achter elkaar ervoor kiezen om een beurt over te slaan, dan is het plaatsen van de mandjes ten einde. Nu wordt voor elk paddenstoelenbord gekeken, welke speler de meerderheid op het bord heeft. De speler met de meeste mandjes, krijgt een extra paddenstoel van die soort. Bij een gelijke stand, krijgt geen enkele speler een bonuspaddenstoel. Als dat is gebeurd, dan krijgen alle spelers hun mandjes terug.

Hierna begint de tweede fase van het spel. En dat is de fase waarin het spel interessant wordt. Een speler heeft nu twee mogelijkheden. 

  1. De speler kiest ervoor om 1 van zijn informatiekaarten open te draaien en de informatie daarop met de andere spelers te delen. Of.
  2. Hij kiest ervoor om alle informatie voor zichzelf te houden en krijgt geen extra mandje.
Het spel is ten einde als twee paddenstoelensoorten op zijn. Hierna worden de informatiekaarten die onder de borden liggen opengedraaid. Vervolgens tellen alle spelers hoeveel hun geoogste paddenstoelensoorten waard zijn. De speler met de meeste punten wint het spel.

Kies je ervoor om informatie over een soort voor jezelf te houden? Plaats je expres enkele van je mandjes bij een soort paddenstoel waarvan je weet dat die niet zoveel waard zijn zodat je je medespelers wellicht op het verkeerde spoor kan zetten? Het zijn dilemma's die voortdurend aan bod komen in dit eenvoudige en snelle bied- en blufspel dat boordevol interactie zit.




Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Wonder Woods is geschonken door Blue Orange (EU)

Reacties

Populaire posts