Artisans (prototype)

Artisans van V-games zal pas in 2023 op de markt beschikbaar zijn. Wij waren één van de gelukkigen die een prototype van dit spel hebben mogen ontvangen. Zelden hebben wij een prototype van een spel gezien dat zo mooi afgewerkt was. Het spelmateriaal ziet er helemaal niet handgemaakt uit. Zelfs de inlay van de doos werd met een 3D printer speciaal gemaakt. De mensen van V-games lieten ons wel weten dat het artwork nog niet finaal is. Zo zullen er nog verbeteringen aangebracht worden op de kaarten.

Artisans zijn door de eeuwen heen altijd al bedreven ambachtslieden geweest. Ze maken kunst, functionele of decoratieve voorwerpen. Beelden, tekeningen, juwelen, kleding of constructies van verschillende groottes en vormen, niets is hen vreemd. Sommige van hun creaties beïnvloeden tot op vandaag nog de moderne wereld.

Dit spel is een snel maar uitdagend familiespel waarbij de spelers trachten om hun vaardigheden te optimaliseren. Dat doen ze met behulp van 7 verschillende materialen : klei, metaal, steen, hout, goud, glas en textiel. De stapel met grondstofkaarten in dit spel - en die zijn talrijk -  hebben op elke hoek een getal van 1 tot 4 staan, dat zal aangeven hoe gedreven je bent met het verwerken van dat materiaal.


Bij de start van het spel kiest elke speler één uit de 9 beschikbare karakters, of je kiest ervoor om iedere speler een karakter te laten trekken. Elk karakter heeft een unieke eigenschap die je tijdens het spel zeker kunnen helpen, en waarop je je strategie kunt baseren. Zo zijn er karakters die extra punten krijgen voor bepaalde voorwerpen die ze maken, of karakters die 2 maal een actie mogen uitvoeren op de markt als deze afgesloten wordt, om maar enkele voorbeelden te geven. Elke speler krijgt eveneens 6 willekeurige materiaalkaarten op hand, en 4 voorwerpen worden open in het midden van de tafel geplaatst. Op deze kaarten staat afgebeeld hoe gedreven je in 2 of meerdere grondstoffen moet zijn om dat voorwerp te maken. 

Een spel zal precies 12 rondjes in beslag nemen. Dat wordt weergegeven door een dubbelzijdige kaart met daarop alle maanden van het jaar. Een blokje zal elke ronde een maand verder gezet worden. Een ronde op zich bestaat uit 2 fasen.


In de eerste fase zullen de spelers beurtelings materialen verzamelen of ruilen op de markt. In het midden van de tafel liggen 5 grondstoffenkaarten open, met in het midden een jeton.  Daar mag je, als je aan de beurt bent, 1 van die kaarten op hand nemen. Heb je nu meer dan 6 kaarten vast, dan moet je een kaart vanop hand terug in de markt leggen. Heb je nog geen 6 kaarten op hand, moet je geen kaart in de markt leggen en is het aan de volgende speler. Een andere mogelijkheid in fase 1 is het kopen/maken van een voorwerp. Zodra je voldoet aan de vereisten die nodig zijn om het van het voorwerp te maken, mag je die kaart nemen. Op die kaart staan een aantal punten die meetellen op het einde van het spel. Zo een kaart mag je maximaal 1 keer per ronde kopen.


Fase 1 is ten einde als iemand beslist om de jeton in het midden van de markt te nemen. Die speler zal de startspeler in de volgende ronde worden. De andere spelers mogen nog 1 keer iets ruilen of nemen van de markt, of hebben een laatste kans om een voorwerp te maken.

Nu start fase 2, en die is eenvoudig : de spelers mogen nu een setje van grondstofkaarten voor zich afleggen vanop hand. Dat moeten wel allemaal kaarten van dezelfde grondstof zijn. De kaarten leg je in eerste instantie met het getal 1 in de hoek naar boven. Jij bent nu expert level 1 van deze grondstof. Wil je in een volgende beurt terug grondstoffen van eenzelfde soort afleggen, mag je minder of maximaal evenveel kaarten er bovenop leggen, maar dan met het getal 2 bovenaan in de hoek. Je bent nu expert level 2. Dit kan je herhalen tot je expert level 4 bent, voor alle 7 beschikbare grondstoffen.

Op het einde van het spel is elke grondstofkaart die je zo gespeeld hebt, een aantal punten waard. Kaarten met de waarde 1 naar boven zijn 1 punt waard, de kaarten met een 2 in de hoek zijn 2 punten waard enzoverder.

Na 6 rondjes gaan alle voorwerpen die de spelers kunnen kopen naar de aflegstapel, en komen er 4 nieuwe voorwerpen open te liggen. De rondemarkeerder kaart zal ook omgedraaid worden om de laatste 6 maanden van het jaar te starten. Na 12 rondjes is het spel ten einde en tellen de spelers al hun punten van hun grondstofkaarten en de punten die op de voorwerpkaarten staan op om de winnaar te bepalen. Eventueel kan je karakter voor extra punten zorgen.

Artisans is een niet al te moeilijk en strategisch spel dat er nu al zeer mooi uitziet. De herspeelbaarheid is erg hoog, mede door de 9 verschillende karakters die je kan kiezen aan de start. De interactie met de andere spelers is zeer hoog : je beïnvloedt constant de markt met beschikbare grondstoffen, en voor je het weet is er iemand aan de haal met het voorwerp waar jij net je zinnen op had gezet.

Interesse in dit spel ? Houd dan zeker de Gamefound pagina in het oog :
https://gamefound.com/projects/v-games/artisans

Dit spel/prototype is geschonken door V-games en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30-45 minuten

Reacties

Populaire posts