Point city


Je gaat je eigen stad ontwerpen met kaarten. Door een goede constructie te maken ga je proberen zo veel mogelijk punten te winnen. Goede constructies zorgen voor permanente bevoorrading voor volgende rondes, speciale bonussen en punten. De speler die de stad bouwt dat het meeste punten waard is, wint.


Je gebruikt minder kaarten naargelang je met minder spelers speelt (zie spelregels). Verdeel de kaarten in 3 stapels. Onderaan elke kaart vind je 1 tot 3 stippen om aan te geven welke kaarten bij welke hoop horen. Je draait de stapels om en legt ze op elkaar, zodat de stapel met 3 stippen onderaan ligt en die met 1 stip bovenaan. Dit is nu de trekstapel. Je legt nu 16 kaarten klaar voor de markt. Schud ook de burgertegels en leg het juiste aantal klaar naargelang het aantal spelers. Om de startspeler te bepalen pak je de ingenuity kaarten (zoveel als het aantal spelers). Op 1 kaart staat het startspelerssymbool, zorg ervoor dat deze er ook tussen zit. Laat iedereen er 1 trekken en de speler met het startspelerssymbool mag beginnen. Je gaat ofwel 2 kaarten die horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen vanuit de markt nemen als grondstof om een gebouw mee te bouwen. Dit mag in dezelfde beurt ofwel ga je de bovenste 2 kaarten van de trekstapel nemen. Aan het begin van je beurt mag je in een rij of kolom waar allemaal verschillende grondstoffen in liggen een kaart omdraaien naar een gebouw. Dit mag je 1 keer per ronde doen. Je mag nooit een gebouw omdraaien naar een grondstof. Als je dan 2 kaarten van de markt wil nemen en daar is een gebouw bij, dan moet je dit kunnen bouwen met de grondstoffen die je hebt. Je legt dit gebouw dan voor je neer, dit is je stad. Als je 2 gebouwen wil bouwen die dezelfde grondstoffen nodig hebben, dan mag je maar 1 keer je permanente grondstoffen van je gebouwen in je stad gebruiken. De ingenuity kaarten dienen als joker en mogen voor elke grondstof gebruikt worden. De gebruikte kaarten worden afgelegd. Er zijn ook gebouwen met een burger symbool, deze gebouwen geven geen punten, maar zorgen ervoor dat je een burgertegel mag nemen die je op het einde van het spel punten kan opleveren. Als je 2 kaarten van de markt hebt genomen en eventuele gebouwen hebt gebouwd, dan ga je de markt weer aanvullen. Dit doe je door voor een grondstofkaart een kaart van de trekstapel te nemen en deze om te draaien. Voor een gebouw dat je hebt genomen, leg je gewoon een kaart van de trekstapel met de grondstof naar boven. Zo krijg je meer een mix van grondstoffen en gebouwen in de markt. Je hebt tegels om te leggen op de lege plaatsen zodat je weet waar een gebouw of waar een grondstof lag.

Het spel eindigt als je de markt niet meer kan aanvullen (elke speler zal 17 beurten spelen en de markt heeft dan 14 kaarten over). Dan ga je al je punten tellen, deze van je gebouwenkaarten en de punten die je van je burgertegels krijgt. De speler met de meeste punten wint.


Je hebt ook een solovariant voor dit spel. Je stelt het spel zo op alsof je met 2 spelers speelt met nog enkele extra regels. Je speelt eigenlijk met een AI persoon.

Dit spel werd geschonken door AEG en kan vanaf april gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Dit spel is ook verkrijgbaar bij Lotana, leden krijgen 10% korting.

Aantal spelers: 1 – 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15 tot 30 minuten

Reacties

Populaire posts