Fasanerie - Es wird bunter!

 


Fasanerie is misschien beter gekend onder zijn Engelse titel (Fancy Feathers). Het is een spel voor twee spelers (of een veelvoud daarvan, maar dan is er een exemplaar per 2 spelers vereist). Dat geldt evenzeer voor deze uitbreiding die gemengd kan worden met het basisspel. Het doel blijft ongewijzigd: ga op jacht en verzamel verschillende soorten fazanten, die punten opleveren afhankelijk van hun soort. Wie het beste jachtinstinct heeft maakt de meeste kans op winst.

Misschien eerst nog het spelprincipe opfrissen. Van de beschikbare fazantsoorten kies je er 6. dat geeft 36 kaarten (2x3 per soort). Die worden gemengd en vormen een trekstapel. Daarvan leg je de bovenste 6 ongezien terug in de doos, kwestie van onvoorspelbaarheid. Elke speler kiest een helper en legt de corresponderende schijf bij de trekstapel met de startspeler bovenop. Nu worden 5 kaarten opengelegd naast de schijven. Dit wordt het jachtpad.

Er is geen wisselende beurtrol, het is altijd de achterste speler (of bovenste schijf indien gelijk) die aan zet is. Ligt deze speler alleen op een kaart, dan neemt hij die kaart en alle kaarten daarachter en plaatst deze gedekt en in dezelfde volgorde onder zijn helperkaart. Ligt hij niet op een kaart, of bovenop een andere schijf, dan verplaatst hij zijn schijf verder op het pad op een voor hem interessante kaart. Eventueel kan die kaart al bezet zijn door een andere speler. Leg je schijf dan bovenop. Lig je op de laatste kaart, vul het pad dan aan met 5 nieuwe kaarten. Zo gaat het spel door; fazanten worden gevangen (zelfs al wil je ze niet echt), en het pad groeit verder.


 Als alle kaarten gelegd zijn wordt gewoon verder gespeeld maar je hebt nu ook de optie om te passen. De andere speler kan nu nog kiezen om alle overblijvende kaarten op te rapen, of een deel ervan. Vervolgens evalueren alle spelers hun verzameld wild. De score is afhankelijk van de fazantsoort en kan simpel of complexer zijn:

- directe punten per kaart (dit kunnen ook strafpunten zijn!)
- vaste punten voor een paar, strafpunten voor een enkeling
- scoor punten vanaf 3 exemplaren, strafpunten indien 2 of minder
- ...

Sommige kaarten zijn geen fazanten maar hebben wel een effect, bvb:

- vos: verlies 1 kaart naar keuze
- val: 1 strafpunt, maar je kan hem wel doorgeven tijdens het spel

Met de uitbreiding Es wird bunter! komen hier extra mogelijkheden bij:

- punten voor een set of incrementeel per aantal
- punten voor een kaart maar enkel als je de minste hebt
- blaffende hond: als je deze verzamelt, leg dan een kaart uit je vangst vooraan aan het pad
- ...


 Fasanerie Es wird bunter! wijzigt op zich niets aan het spelprincipe, maar voegt wel alternatieve scoremethodes toe zodat er meer variatie ontstaat. Sommige nieuwe soorten zullen je vangstrategie doen aanpassen, wat dan weer een andere beleving oplevert. Deze uitbreiding is dus niet revolutionair te noemen, maar kadert meer in de categorie 'ha leuk, eens wat anders' en zal dus vooral de liefhebbers van het origineel aanspreken.


Dit spel werd geschonken door Friedemann Friese (2F) en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 2/4/6 (1 spelexemplaar per 2 spelers)
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts