Next station London

Next station London is een strategisch spel waarin elke speler de metrohaltes in London zo goed mogelijk met elkaar moet verbinden om zo een zo hoog mogelijk puntentotaal te verzamelen. Het spel kan gespeeld worden van 1 tot en met 4 spelers. In de doos zitten 4 kleurpotloden elk in een andere kleur, metrokaartjes, uitbreidingskaartjes en een bundel metroplannen, waarvan elke speler een blaadje krijgt bij de start van het spel.

Elke speler zal in het spel alle 4 de kleuren van potloden gebruiken om zo de metrolijnen te tekenen op zijn/ haar metroblad.  Er zijn in totaal 4 spelrondes waarbij je dus in elke ronde je met een andere kleur potlood zal tekenen om deze metrolijn te vormen. Bij de start van de ronde krijg je een nieuwe kleur potlood: deze bepaalt het startpunt voor de nieuwe een ronde.

Vervolgens worden de kaarten voor de ronde klaargemaakt. Bij de 11 kaarten zijn er 6 bovengrondse stations en 5 ondergrondse stations. Deze worden geschud en één voor één opengedraaid waarbij je dus de lijnen van de metro kan verbinden. Zodra alle 5 de ondergrondse kaarten gespeeld zijn eindigt de ronde en noteer je onderaan het blaadje de punten voor deze ronde en een volgende ronde met een andere kleur potlood begint.

Bij het verbinden van de haltes zijn er enkele regels. Je moet 2 haltes verbinden, maar je mag niet door een andere lijn tekenen, en bij het verbinden moet je de haltes direct verbinden. Je mag dus niet passeren via een andere halte. En ook belangrijk: eenzelfde kleur mag maar éénmaal in een zelfde halte toekomen, en ongeacht de kleur je mag maar één keer dezelfde haltes met elkaar verbinden.

Op het blaadje van het metroplan is Londen verdeelt in 13 rasters. Binnen deze rasters vinden we metrohaltes aangeduid in verschillende symbolen, enkele van deze haltes zijn toeristische trekpleisters en leveren extra punten op als je deze kan opnemen in je verbinding.

Per ronde kan je punten scoren als volgt: door hoeveel rasters lopen je metrolijnen in de kleur van deze ronde, hoeveel maal doorkruis je de rivier, en door welk district lopen de meeste stations?  Deze punten tel je op en dit zijn de punten per ronde. Op het einde van het spel krijg je nog extra punten voor het aantal toeristische trekpleisters waarmee je verbindingen hebt en voor alle haltes waar je met meerdere kleuren verbindingen hebt, met een apart puntenaantal voor haltes met 2, 3 en 4 kleuren.

Als je dit spel extra spannend wil maken kan je gebruik maken van de uitbreidingskaarten, deze geven het spel nog een extra dimensie door opdrachten toe te voegen en je kan ook de voordeelkaarten toe  voegen. Ben jij de beste planner?  Neem je potlood ter hand en start het spel.

Dit spel is geschonken door HCM Kinzel en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 25 - 30 minuten


Reacties

Populaire posts