StatYou

Het is een partyspel waarbij je je creatieve kant naar boven mag laten komen. Alle spelers zullen een keer beeldhouwer of standbeeld zijn. De speler die als eerste het einde van het bord haalt wint.


Een eerste speler begint als beeldhouwer en de speler naast hem/haar wordt zijn/haar standbeeld. Iedereen krijgt een pion voor de punten en fiches met a,b,c en 1,2,3 op. Met de fiches gaat iedere speler duidelijk maken wat hij/zij denkt dat de juiste standbeeldcombinatie is. Er zijn kaartjes in het Nederlands en in het Engels in de doos. Er staan dezelfde woorden op. Sorteer ze per kleur en leg de eerste 3 boven of onderaan het scorebord bij een letter of cijfer. De kant van het scorebord kan je kiezen, je kiest hiervoor voor een kort spel (12 punten) of een langer spel (24 punten). Je hebt 9 groene opdrachtkaarten die je ook schudt en gedekt houdt. De speler die als eerste een beeldhouwer is trekt een opdrachtenkaart en weet dan welk standbeeld hij/zij moet gaan maken. Het standbeeld start in een neutrale positie en moet zich laten leiden door de beeldhouwer die zo creatief mogelijk het standbeeld in de juiste pose zet. Het standbeeld moet vooral stil zijn (het is van klei en klei praat niet), geen suggesties doen en de pose vasthouden. Een beeldhouwer kan best op voorhand bedenken hoe hij/zij het standbeeld gaat zetten en niet tussendoor aan te passen, want zo geef je misschien teveel prijs aan het publiek (de mensen die nog meespelen, maar geen beeldhouwer of standbeeld zijn). Je mag geen verbale instructies geven en ook geen houding voordoen. Je bent een echte beeldhouwer en die praten niet tegen klei. Je mag het hoofd in zijn geheel bewegen, maar niet aan het gezicht komen. Je mag ook geen meubilair of andere attributen gebruiken en denk eraan wees voorzichtig met je standbeeld en sommige delen van het lichaam zijn off-limits. Valsspelers moeten trouwens trakteren op kaneelbroodjes. Voor de beeldhouwer is het misschien wel handig om te weten dat je niet exact het standbeeld moet namaken. Het moet herkend worden en je vraagt je af wat uniek is aan het woord en in welk opzicht het verschilt met de andere woorden. Wanneer de beeldhouwer klaar is, mag het publiek uit zijn/haar fiches kiezen wat volgens hun het juiste antwoord is, hou dit nog even verborgen. Als iedereen gekozen heeft mag het standbeeld zelf zijn keuze uitspreken. De opdrachtenkaart wordt onthuld en iedereen toont zijn fiches. De beeldhouwer scoort 1 punt per elke uitbeeldkaart die door minstens 1 speler juist geraden is en kan dus maximaal 2 punten scoren. Elke andere speler krijgt punten voor een juist geraden uitbeeldkaart, wat ook maximaal 2 punten kan opleveren per persoon. Alle gele en paarse uitbeeldkaarten worden veranderd door ofwel om te draaien of door nieuwe kaarten te leggen. De speler die beeldhouwer was, wordt nu standbeeld en er wordt een nieuwe beeldhouwer gekozen.


Het spel stopt als een speler het laatste vlak van het scorebord heeft behaald.
Er zijn nog enkele regels om het spel gemakkelijker te maken (junior versie), wat moeilijker (gevorderd) en nog een hogere moeilijkheidsgraad (meester). Als je het spel heel vaak hebt gespeeld en je kent de woorden heb je ook nog een variant die je kan spelen vanaf 4 spelers (een frisse wind).


Dit spel werd geschonken door Cinnamon games en kan vanaf april gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Dit is verkrijgbaar bij Lotana, leden krijgen 10% korting.

Aantal spelers: 3 – 12
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts