Moesteiro

Tegen het einde van de veertiende eeuw beval koning D. João I de bouw van een van de meest elegante Portugese kloosters, het Klooster van Santa Maria da Vitória. Gedurende de bouwperiode kwamen talrijke prestigieuze architecten - een stuk of 14 - , meesterambachtslieden en leerlingen uit heel Europa, gemotiveerd door financiële beloningen, prestige en belangrijker nog, het streven naar kennis.

In Moesteiro zijn de spelers architecten die verantwoordelijk zijn voor teams van werknemers en meesterambachtslieden, en ze strijden voor de glorie om de meest productieve en belangrijke architect van hun tijd te worden.

In dit spel zijn we dus architecten en teams van meesters en werknemers (in de vorm van dobbelstenen) die hulpbronnen zullen verzamelen, de stad Batalha zullen ontwikkelen en het klooster zullen bouwen. Het doel is om rijkdom (in punten) te vergaren en de meest succesvolle architect te zijn. Dit is een spel dat ons wordt gebracht door het bekende duo Costa en Rôla, met een speelduur van 60 minuten, voor 2 tot 4 spelers.

Tijdens het spel wijzen we dobbelstenen of werknemers toe aan verschillende gebieden op het bord. Op deze manier verzamelen we middelen die we later gebruiken om samen te werken aan de bouw van het klooster en de ontwikkeling van de stad, die ons punten opleveren gedurende het spel. In elke beurt gooien spelers de dobbelstenen en wijzen ze ze afwisselend toe aan de 5 beschikbare gebieden: bos, velden, stad, steengroeve, kraan of glas-in-lood. Elk gebied geeft een ander voordeel, en de waarde van de dobbelsteen (aantal stippen) geeft tegelijkertijd de "kracht" van de actie aan en de positie bij het oplossen van dat gebied - een hogere waarde kan potentieel meer voordelen opleveren, maar een lagere waarde wordt eerst opgelost. Zodra alle dobbelstenen zijn opgelost, worden 4 gebieden van het klooster gebouwd en begint een nieuwe ronde, totdat uiteindelijk het klooster is voltooid en het spel eindigt.

Moesteiro is een spel kenmerkend door Costa en Rola, maar complexer dan eerdere spellen, en daardoor interessanter. Dit is een spel dat plezier, variabiliteit en strategie samenbrengt in relatief korte speelsessies. Het is ook onvermijdelijk om te praten over het plaatsen van dobbelstenen, dat een van de centrale mechanismen is, echt goed doordacht en leuk is. In een spel dat goed werkt met verschillende aantallen spelers (met specifieke regels voor 2), is het een goed spel om verschillende soorten spelers aan tafel te verzamelen, zelfs zonder veel ervaring. 

Tijdens het spel kunnen overwinningspunten worden verdiend met de Koningstegels, uit het dorp en door te helpen bij de bouw van het klooster. Aan het einde van het spel worden punten verdiend voor sets van verschillende ongebruikte steenwerk- en glas-in-loodtegels, evenals voor hun positie op het arbeidsspoor. Merk ook op dat het spel het gebruik van plastic vermindert: geen plastic verpakking in de doos of op de kaarten. 


Dit spel is met korting gekocht bij Pythagoras en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts