Omnia

 


De titel Omnia is eigenlijk weinigzeggend, maar het artwork op de doos doet vermoeden dat we in het leven van het Italiaanse Renaissancefenomeen Leonardo da Vinci terechtkomen. En inderdaad, dit kaartspel focust zich op de plaatsen die centraal stonden in zijn leven en de personen die zijn pad kruisten, evenals de vele werken en uitvindingen van zijn hand. Verzamel met behulp van actiekaarten die combinaties die de meeste punten opleveren, en wordt de echte Maestro van dit spel.

De kaarten zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Drie daarvan (personen, werken en uitvindingen) vormen de 'winkel' waarvan er per categorie steeds 3 opengedraaid liggen. De categorie 'plaatsen' vormt ook een trekstapel, waarvan er initieel slechts 1 openligt. Deze categorie bepaalt hoe de verzamelde kaarten op het eind gescoord worden. Er is verder nog een stapel muntkaarten (met waarde 1 op de voorkant en 2 op de achterkant) die als betaalmiddel dienen. Daarvan ontvangt elke speler een kaart van waarde 1


 De actiekaarten worden goed geschud, waarna iedere speler er 7 op hand krijgt. Elke speler kiest nu 2 kaarten en geeft de rest door naar zijn linkerbuurman. Dit herhaalt zich tot de laatste rotatie met 1 kaart, de ontvanger heeft dan niet meer te kiezen.

Na het bepalen van een startspeler speelt nu om de beurt iedereen 1 actiekaart uit en voert de aangegeven symbolische actie(s) uit. De keuze is vrij om een of meerdere acties niet te doen. De verschillende mogelijkheden zijn:

  • neem een muntkaart van waarde 1

  • kies een werk en voer eventuele aangegeven extra acties uit

  • kies een uitvinding en voer eventuele aangegeven extra acties uit

  • kies een persoon, betaal het gevraagde bedrag in muntkaarten en voer eventuele aangegeven extra acties uit

  • trek 3 plaatskaarten, leg er 1 open aan bij de bestaande rij en leg de overige 2 terug onderaan de stapel.

Lege plaatsen worden pas aangevuld nadat alle acties van een speelbeurt uitgevoerd zijn.


 Na 6 ronden eindigt het spel. De laatste actiekaart wordt niet meer gespeeld. Daarna worden de scores berekend. Sommige kaarten hebben directe punten, rechts onderaan. Verder wordt voor elke open plaatskaart de vermelde regel toegepast. Hier zijn 2 grote categorieën: punten voor wie de meeste kaarten van iets heeft, en punten per setje van een bepaalde combinatie. Voor setjes geldt wel dat een kaart maar voor 1 setje mag gebruikt worden. Wie de meeste punten totaliseert, wint het spel.

Omnia schaart zich onmiskenbaar bij het genre van de 'set-collection'. Het thema van Leonardo Da Vinci is leuk voor de liefhebber, maar drukt niet echt een stempel op het spelprincipe. Het gegeven wordt enkel gebruikt voor de indeling van de categorieën. De kaartsymboliek is duidelijk, maar het artwork is eerder simplistisch te noemen en zal zeker geen prijzen winnen. Het spel zal het dus vooral van zijn concept moeten hebben en dat is gewoon degelijk zonder echt revolutionair te zijn. Met zijn redelijk korte spelduur is het zeker een kandidaat om tussendoor te nemen.

 

Dit spel werd geschonken door Post Scriptum & Demoela Giochi en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 20 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar

 


Reacties

Populaire posts