Urubamba valley

Volgens de legende verbouwden de Inca's van Machu Picchu veel verschillende gewassen op hun terrassen bij een nabijgelegen rivier. Je familie heeft zich met succes gespecialiseerd in één gewas, maar wil nu het bedrijf uitbreiden, specialisten inhuren en meer land bezetten met nieuwe soorten gewassen.


Iedereen kiest een kleur en krijgt afhankelijk van de kleur een gewas. Leg alles op het bord klaar zodat je kan beginnen met spelen. Hou wat je zelf krijgt verborgen achter je scherm. Voor 3 en 4 spelers heb je wat extra nodig. De actieve speler kiest 1 actie om uit te voeren, je gaat planten, oogsten, kopen of werken.


Voor het planten ga je een zaadtegel uit je voorraad nemen en op het bord leggen, hou rekening met de regels voor waar je de zaadtegel mag leggen. Je wint daarbij oogstpunten ter grootte van je landbouwgrond met hetzelfde zaad. Je kan maximaal 7 punten verdienen, dit duid je aan door je werker vooruit te zetten. Je moet de technologie hebben om een ander gewas te plaatsen, je familiegewas kan je altijd planten, want die technologie heb je. Voor de wijn te planten heb je geen technologie nodig, dit kan je altijd. Er kan een alpaca op je zaadtegel staan, je verdient een extra punt per alpaca op de landbouwgrond met hetzelfde zaad. De kleur van de alpaca geeft geen verschil behalve als je een specifieke specialist speelt. Je begint met 1 terras en je kan een 2de en een 3de terras vrijspelen als je betaalt. De actieve speler betaalt dit eerst en plant een zaadje, daarna kiest deze een andere speler als helper, om hetzelfde te betalen. Als deze speler dit niet direct kan betalen leg je de terrasverzegeling voor die speler zodat deze weet dat hij/zij dit nog moet betalen. Op het moment dat de speler genoeg geld heeft, moet deze speler dit eerst betalen voor hij/zij een andere actie doet. Zolang dat de terrasverzegeling weg is mag elke speler gratis zaad planten op dat level. Als een terrasverzegeling weg gaat, dan verdwijnen ook enkele andere voorraadtegels van het bord. Om geld te verdienen moet je gaan oogsten. Je krijgt het geld dat overeenkomt met de positie van je werker, als je je geld genomen hebt, komt je werker terug op 0 te staan. Je kan andere zaadtegels, specialisten kopen of technologie ontwikkelen, zolang je ze kan betalen. Je kan zoveel kopen in een volgorde naar keuze in 1 beurt. Je hebt nieuwe technologie nodig voordat je andere gewassen kan plaatsen, als je elk gewas wil kunnen plaatsen, dan zal je alle kleuren van blokjes van technologie moeten verzamelen, maar dit kost natuurlijk wel geld. Als je geen geld hebt kan je gaan werken. Je toont aan je tegenstanders dat je geen geld hebt door je scherm op te heffen. Je krijgt dan 1 muntje uit de voorraad. Dan ga je alles aanvullen, let erop dat je de wijnstokken altijd op de wijnstokkenmarkt legt.


Van zodra dat alles op elk terras vol ligt, begint het eindspel. Het ligt vol als er een zaadtegel, alpaca of werker op staat. Het start met de speler die zorgde voor het begin van het eindspel. Iedereen doet nog 1 laatste actie. Dan tel je alle munten en verdiensten van de specialisten op. De speler met de hoogste punten wint. Als er een gelijk spel is, dan wint de speler met de meeste zaadtegels achter zijn/haar scherm, als dat ook gelijk is, winnen beide spelers.
In de handleiding staat ook extra uitleg over de specialisten, wat altijd wel kan helpen om een keuze te maken.

Dit spel werd geschonken door Broadway Toys en kan vanaf april gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 – 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 60 minuten

Reacties

Populaire posts