Font Karuta

Iedereen die interesse heeft in de verschillende lettertypes, fan is van leuke weetjes en Japanse spelletjes of op zoek is naar een leukere inspiratie voor uitnodigingen dan de standaard voorbeeldboeken: hier is Font Karuta ! Dat zegt jullie op het eerste zicht waarschijnlijk niet veel, maar dit kleine doosje bevat een hedendaagse variant van het traditionele Japanse kaartspel Karuta. Hierbij liggen een aantal kaarten binnen een bepaald thema (hier, uiteraard: lettertypes) uitgespreid over de tafel. Een deelnemer wordt aangesteld als de 'lezer', de overige deelnemers zijn de spelers van het spel.



Karuta is een traditioneel Japans kaartspel waarin de spelers luisteren naar een korte beschrijving die de 'lezer' voorleest, waarna de spelers om ter snelst proberen om de juiste lettertypekaart tussen de tafelkaarten uit te vissen. De lezer vernoemt het lettertype samen met korte wetenswaardigheid op zijn lezerskaart en het zoeken kan beginnen. De speler die het meest correcte kaarten kan veroveren wint het spel. 


Om niet helemaal onvoorbereid aan de strijd te beginnen, krijgen de spelers aan de start van het spel drie minuten om alle lettertypes in zich op te nemen. Hierna schudt de lezer de kaarten opnieuw door elkaar, en worden in een andere schikking weer over de tafel verspreid. De spelers hoeven niet te wachten tot de beschrijving afgelopen is om hun kaart te claimen (door zijn/haar hand erop te leggen). Claimen meerdere spelers tegelijk een kaart, dan wint degenen wiens hand het grootste deel van de kaart bedekt. Liefhebbers van Jungle Speed en andere grijpspellen zien de bui al hangen; Font Karuta kan dus best chaotisch zijn. 


En wees ook niet te voorbarig, want een verkeerd geclaimde kaart levert een uitsluiting van de spelbeurt op. De overige spelers krijgen een nieuwe kans om wel het juiste lettertype te vinden. Maar zelfs als je lettertypejacht geen succes blijkt qua punten, een leuk halfuurtje heb je sowieso, en een aantal wist-je-datjes om mee uit te pakken op café ook. Zo blijkt het alomgekende Times new Roman ontwikkeld te zijn voor de Engelse krant The Times, omdat dit smallere lettertype meerder tekens per bladzijde mogelijk maakt, maar zelfs in piepklein krantengeschrift goed leesbaar blijven. Of dat het minder bekende 'Skia' geïnspireerd is op de Griekse kervingen uit de Oudheid. Om of 'Minion' al dan niet iets te maken heeft met de gele mannetjes, dat laten we jullie zelf ontdekken ! 

Dit spel werd geschonken door Japon Brand en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 10
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 10 - 30 minuten


Reacties

Populaire posts