Bedeville Carnival

 


Voor de goede orde: in de Angelsaksische landen wordt met 'carnival' eerder een kermis of pretpark bedoeld dan het door ons gekende carnaval. De kermis in Bedeville Carnival krijgt zelfs een bovennatuurlijk en luguber tintje, een beetje te vergelijken met de klassieke Walpurgisnacht. Het is namelijk zo dat op sommige nachten de doden opstaan uit hun graf om te genieten van de net niet vervallen attracties. Kan jij je karakter de meest bevredigende tour door de kermis bezorgen? Maar pas op, de vervloekte grafdelver Mr Carl gaat regelmatig op ronde met zijn duivelse kat Fleabag om de nachtelijke herrieschoppers terug ter ruste te leggen.

Het eerste wat opvalt aan deze Collector's Box Edition (ja, ja, we zijn verwend geweest) is de indrukwekkende presentatie. Prachtige figuurstaanders, kleurrijke grondstoftokens, een leren zakje, een schitterende inlay, mooie kaarten en metalen muntjes. De kers op de taart is de collectie doodskisten die je uit karton kan vouwen (met deksel!) om de tokens in te bewaren. Die ogen ronduit fantastisch, alleen jammer dat de uitsparingen niet exact overeenkomen met de connectoren, waardoor sommige toplagen wat beginnen loskomen. Gelukkig kunnen ze in de doos blijven zodat verdere slijtage beperkt wordt.

 De kermis zelf bestaat uit een ronde plattegrond waarrond kloksgewijs plaats is voorzien voor 12 attracties en bijhorende souvenirstal. De attracties kunnen varieren in de loop van het spel en luisteren naar fantasievolle namen zoals Scary-go Round, Buckin Beast en Wheel of Joy. In het centrum van het bord is ruimte voor de verschillende joy tokens en de lawaaitokens. Iedere speler krijgt een schermpje waarachter hij zijn materiaal bewaart. De achterkant doet tevens dienst als spelhulp. De gekozen karakters starten verspreid op vaste plaatsen, evenals de lugubere Mr Carl en zijn kat.

 Elke speler start zijn beurt met een optionele stap, te kiezen uit 2 mogelijkheden. Ofwel kan hij een joy token inruilen, ofwel kan hij souvenirs kopen bij de huidige of naburige attractie. Dit kost een aantal joy tokens, maar levert wel overwinningspunten op.


 Hierna volgt het verplichte deel van de beurt. Eerst moet je een andere attractie bezoeken: links, rechts of tegenover. Deze attractie levert joy tokens op zoals aangegeven, plus alle losse joytokens die er op een of andere manier terecht zijn gekomen. Daarna voer je de actie van de attractie uit. Dit heeft meestal te maken met het verplaatsen van karakters of het verdelen van extra lawaaitokens of joy tokens. Vervolgens voeg je een aantal lawaaitokens toe aan de huidige attractie. Als laatste stap trek je een Trickster token uit de zak. In het beste geval levert dit een extra joy token op, in het slechtste geval activeer je Mr Carl of zijn kat.

De nukkige Mr Carl heeft namelijk zijn nachtrust nodig en beweegt zich in een bepaalde richting naar de attractie die momenteel het meeste lawaai maakt. Die attractie wordt opgebroken en vervangen door een nieuwe. Was er een karakter aanwezig, dan verdwijnt dat tijdelijk achter het spelerscherm. Die speler moet nu 1 joy token betalen als boete. De lawaaitokens verdwijnen en Mr Carl draait zich om in de andere richting. Alle Trickster tokens gaan nu terug in de zak.

 Het spel eindigt wanneer bepaalde condities bereikt zijn. De ronde wordt nog uitgespeeld en dan is er de eindtelling. Naast de souvenirs brengen de joy tokens ook nog punten op (in aantal en in setjes). Zoals gebruikelijk wint de speler met de meeste punten.

 Alhoewel Bedeville Carnival de klassieke formule volgt van grondstoffen verzamelen en punten kopen, zorgt de unieke aankleding ervoor dat je echt het gevoel krijgt van op een spookachtige kermis rond te lopen. De sfeervolle attracties, de kleurrijke karakters (die trouwens ook nog bijzondere eigenschappen hebben) en de dreiging van Mr Carl zorgen voor een meeslepende spelbeleving die door alle testspeler gesmaakt werd. Wat ons betreft een aanrader!


Dit spel werd geschonken door Loodo Ninja en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 45 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Reacties

Populaire posts