Harry Potter Stupefy !

De wondere tovenaarswereld van Harry Potter spreekt meer dan twintig jaar na de release nog steeds tot de verbeelding. Fabeldieren, bezemvliegen, toverspreuken en de magische school voor Hocus-pocus: wie zou er niet eens een tijdje op Zweinstein willen doorbrengen ? Met Harry Potter Stupefy ! is dit jullie kans: in het spel kruipen de spelers in de huid van de tovenaarsleerlingen, en proberen ze de kleuren van hun 'huis' (Griffiondor, Huffelpuf, Ravenklauw of Zwadderich) met trots te verdedigen en hun reputatie hoog te houden.

De ondertitel van het spel 'Stupefy' verwijst naar de alom bekende 'Paralitis' spreuk, waarbij het slachtoffer na het zien van een rode lichtflits verstijfd en verlamd en monddood achterblijft. Maar er zijn natuurlijk veel meer handige spreuken... Het spel telt acht rondes waarin de spelers elkaar proberen te betoveren door simultaan hun toverstokken op een medespeler te richten, zorgvuldig een spreuk uit te kiezen en ze op elkaar af te vuren. En dat kan je met dit spel vrij letterlijk nemen, aangezien het eerste wat je ziet als je de doos opent 'echte' toverstokken zijn, een groot pluspunt voor de spelervaring.

Ook de andere spelcomponenten zijn mooi uitgevoerd: de zwart glimmende beloningskaarten bijvoorbeeld zijn een feest om naar te kijken, en de speldoos transformeert in een prachtige afdelingsruime, waarbij de bekomen punten per afdeling bewaard kunnen worden. Genoeg bewonderd, aan de slag ! De spelers krijgen een huis toegewezen met overeenkomstige 'vlag' token (bij vier spelers vertegenwoordigd elke speler een huis, bij vijf of meer spelers worden spelers gegroepeerd). Elke speler start met acht spreukkaarten (3 Paralitis en 5 spreukfouten). Elke ronde zijn er beloningskaarten te verdienen. Dit kunnen punten zijn, toverdranken- of professorgunsten (die aan het einde van het spel bonussen opleveren), tijdverdrijvers, 'word de favoriet (startspeler) kaart',...

Tijdens de spelronde kiest elke speler een spreuk, de favoriet telt af, en alle spelers richten simultaan hun toverstok op een andere speler, waarna ze een van de drie mogelijkheden uitroepen. Paralitis ! waarbij de aangewezen speler verlamd achterblijft (lees: leg de vlagtoken neer en neem per spreuk een vertragingsfiche). Bij een spreukfout roep je niets, maar richt je je toverstok naar de grond. Wordt het wat heet onder de voeten ? Dan is de de beschermende 'Protego' optie, waarbij je je toverstok voor het gezicht houdt en je spreukkaart aflegt; geen enkele spreuk kan je deze ronde nog raken.

Nadat alle effecten van de spreuken afgehandeld zijn worden de beloningen (te beginnen van de favoriet, en vervolgens met de klok mee) verdeeld over de spelers wiens vlag nog rechtstaat. Om succes te boeken is het dus handig om doorheen het spel wat in de gaten te houden welke speler nog hoeveel paralitiskaarten in zijn bezit heeft. Na acht rondes zit het toverspreukengevecht erop en worden de punten per afdeling geteld. De speler met de meeste toverdrankkaarten is de toverdrankmeester en draagt op die manier 100 punten bij aan zijn 'huis'. De speler met de meeste vertragingsfiches is de 'laatkomer' en levert dan ook minpunten op. Hoe meer verworven gunstkaarten, hoe meer bonuspunten. Het 'huis' met de meeste punten wint het spel !

Harry Potter Stupefy ! is een toegankelijk vermakelijk spelletje dat tovenaars vanaf acht jaar zeker zal weten te bekoren. Kennis van de tovenaarswereld is handig maar ook Potterleken zullen er plezier aan beleven. De handleiding is duidelijk maar beknopt, zodat de toverstokken snel in de aanslag kunnen, en het mooi uitgevoerde spelmateriaal is een plezier om naar te kijken. Iets zegt me alvast dat dit spel, net zoals vorige Potterspelletjes, een doos is die vaak op de speltafels zal belanden !

Dit spel werd geschonken door Repos Production en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 4 - 8 spelers
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Spelduur : 30 minuten 






waarin je -letterlijk-

Reacties

Populaire posts