Toko Island

Samen met je vrienden op schattenjacht: het zou zo een titel kunnen zijn van één of ander stripavontuur. In dit spel speel je samen en ga je coöperatief op zoek naar allerlei oude relikwieën die verborgen liggen op een paradijselijk eiland. 

In totaal liggen er 36 schatten verstopt in zand, steen of in de jungle. Aan jullie om de juiste schatten te vinden.  Gelukkig hebben jullie op het schip het nodige gereedschap mee om te schatten op te graven.

Voor de start van het spel neem je het eiland en vul je dit met de 36 schatten die je gedekt neerlegt. Samen met alle spelers kiezen jullie een missie en een moeilijkheidsgraad.  Afhankelijk van de gekozen missie neem je de 10 bijhorende schatkaarten.  Elke schatkaart bevat een opdracht van 1 of meerdere relikwieën waarnaar je opzoek mag gaan.

Op het schip leg je vervolgens alle gereedschapstegels neer.  Afhankelijk van de plaats van het schip zal je het gereedschap één, twee of driemaal mogen gebruiken.  Elk gereedschap is specifiek bedoeld om te graven in één soort ondergrond.  Aan de rand van het eiland vinden we zand, meer naar het midden is het gebied bebost en spreken we van een jungle en helemaal in het center van het eiland is het rotsig en vinden we stenen in de ondergrond. 

De diepte om naar schatten te graven verschilt ook naargelang de ondergrond.  In steen kan je wel tot 3  niveaus diep graven, de jungle 2 niveaus, en zand bevat slechts 1 niveau.

Om je te helpen bij de opgravingen hebben jullie ook een info fiche met een rariteitenkabinet.  Hierop staan hoeveel verschillende schatten er zijn.  Zodra je een schat gevonden hebt kan je deze neerleggen in het rariteitenkabinet.

Klaar voor de start?  De eerste speler draait de schatkaart om en kiest van het schip een gereedschapstegel, afhankelijk van de plaats mag je dus één, twee of drie keer graven.  Kijk ook goed welk gereedschap je neemt want dit bepaald waar je mag graven.  Vind je tijdens het omdraaien van een schattegel de schat die afgebeeld is op de schatkaart, dan mag je de schat nemen en op het rariteitenkabinet neerleggen.  Zijn het andere schatten dan leg je deze even opzij, naast de plaats waar je ze opgegraven hebt.  Zijn er nog beurten van het gereedschap over en heb je schat al gevonden, dan mag je een nieuwe schatkaart nemen en verder graven. Als je een schatkaart opendraait met een schat die al gevonden is, dan mag je deze enkel nemen als je nog beurten overhebt van het gereedschap.

Zijn de beurten van het gereedschap op, dan leg je alle schatten die niet correct zijn terug gedekt op zijn plaats. Als je een goed geheugen hebt probeer je te onthouden welke schatten je net hebt teruggelegd, dit kan wel eens van pas komen met de volgende schatkaart.

Nu is de volgende speler aan zet die een gereedschap mag kiezen en mag graven. Het spel eindigt van zodra ofwel alle schatten van de schatkaarten gevonden zijn en er is nog gereedschap over:  hoera jullie hebben gewonnen. Jullie verliezen als het gereedschap is opgebruikt en er nog steeds schatkaarten liggen. 

Als jullie het spel gewonnen hebben kunnen jullie ook trofeeën verzamelen.  Afhankelijk van hoe goed jullie schattenjacht is geweest krijg je een trofee in matte of glanzende kant.  Die kan je vervolgens in een trofeeënboekje opbergen.  

Elke missie en moeilijkheidsgraad heeft zijn eigen trofeeën.  Heb je in het trofeeënboekje een rij of kolom vol met trofeeën,  dan speel je een speciale actiefiche vrij.   Deze actiefiches kan je bij een volgende schattenjacht gebruiken.  Van alle verzamelde speciale actiefiches mag je er dan één kiezen die jullie kunnen gebruiken in het spel.

Van alle schatten en relieken is er in de handleiding een kort informatief tekstje opgenomen, zo kan je spelenderwijs leren wat juist bv. Jade of een kea is.  De handleiding is in het Nederlands wat zeker ons jongere publiek (vanaf 6 jaar) leuk zal vinden, zo kunnen ze zelf ook zonder hulp van de ouders op zoek naar de achtergrond van een relikwie.

Nog een nuttig weetje:  niets in dit spel is van plastiek, er is zelf een stoffen opbergzakje bij om alle schatten en gereedschapsfiches op te bergen. Ben je klaar voor schattenjacht, wrijf alvast jullie zeemansbenen in en stap aan boord van het schip dat jullie naar het paradijselijke schatteneiland brengt.  Hier met de schat!

Dit spel is geschonken door Helvetiq en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Speelduur : 15 minuten
Leeftijd : vanaf 6 jaar

Reacties

Populaire posts