Untamed: Feral Factions


Toen we de doos van Untamed: Feral Factions voor het eerst zagen, hadden we het idee dat het allemaal een sprookje zou zijn. Nadat we de achterzijde van de doos hadden gelezen, bleek dat allerminst waar te zijn. Goed, de dieren zien er inderdaad sprookjesachtig uit, maar ze houden maar van één ding.
Vechten, vechten en nog eens vechten! Net zolang tot ze alle vijandelijke dieren hebben uitgeroeid en de drie burchten van de tegenstander hebben vernietigd.

Op de doos staat dat het spel geschikt is voor 2 of 3 spelers. Wat ons betreft, kan men de derde speler vergeten. Dit spel is ontworpen als twee speler spel en komt dan ook het beste tot zijn recht in onze ogen.

In de doos vinden we negen verschillende facties. Voor aanvang van het spel kiest iedere speler drie facties uit om mee te spelen. Dit doen ze door om beurten één van de negen facties te kiezen, totdat elke speler drie facties tot zijn beschikking heeft. Vervolgens sorteert de speler de burcht van elke factie in de en legt deze in de volgorde naar zijn keuze in een stapel voor zich neer. Vervolgens worden de drie facties goed geschud en blind als trekstapel op tafel geplaatst. De startspeler neemt 8 kaarten op hand. De speler die als 2e aan de beurt is plaats eerst de bovenste kaart van zijn trekstapel onder zijn drie forten waarbij het kracht icoon zichtbaar blijft. Dan neemt de 2e speler 9 kaarten op hand. 

Als de handkaarten niet naar zin van de spelers zijn, dan mogen zij éénmalig alle kaarten door hun trekstapel schudden en een nieuwe set kaarten (van 8 of 9) op hand nemen. Als laatste kiezen een kaart uit hun hand en plaatsen deze open in het ondersteuningsgebied rechts van de forten. 

Het spel kan nu beginnen. Iedere ronde bestaat uit twee fases. Een hoofdfase en een onderhoudsfase. Tijdens de hoofdfase kan de speler kiezen uit de volgende acties:


  • Een kaart spelen.
    Een speler mag net zo vaak als hij kan betalen een kaart in zijn speelgebied spelen. De kosten voor het spelen van een kaart staan in de linkerbovenhoek aangeven. Als het een voorwerp-kaart is, dan wordt het effect op de kaart uitgevoerd, en vervolgens wordt de kaart in het ondersteuningsgebied geplaatst.
  • Aanvallen met een dier.
    Een dier kan een ander dier van de tegenstander aanvallen of diens fort. Er wordt gekeken hoeveel de aanvalswaarde van het dier van de speler is. Er worden overeenkomstig dat getal, verwondingstokens op het dier van de tegenstander geplaatst. Hierna valt het dier van de tegenstander aan, en worden er verwondingstokens op het dier van de speler geplaatst. Als er een gelijk of hoger aantal verwondingstokens op een dier liggen, dan is het dier gedood en wordt het dier in het ondersteuningsgebied van de eigenaar geplaatst. Als het fort is vernietigd, dan gaat deze uit het spel.
  • Een kaart spelen als krachtkaart (1x per ronde)
  • De speciale vaardigheid van het zichtbare fort gebruiken. (1x per ronde)
  • Twee kracht betalen om een extra kaart op hand te nemen (1x per ronde)
Tijdens de onderhoudsfase, voert de speler in volgorde de volgende stappen uit:
  1. Alle gebruikte kaarten worden terug gedraaid, zodat ze weer beschikbaar zijn.
  2. Trek 2 kaarten van de trekstapel op hand.
  3. Plaats 1 kaart uit hand in jouw ondersteuningsgebied.

De speler die als eerste de drie forten van de tegenstander weet te vernietigen, wint het spel.
Untamed: Feral Factions zal vooral liefhebbers van Magic kunnen bekoren. De tekeningen op de kaarten zijn schitterend, en het spel speelt snel weg. In amper een kwartier is het spel op te zetten en uit te leggen aan nieuwe spelers. Met de negen facties die in de doos zitten, zit er veel variatie in het spel. Er zijn bijna 100 verschillende combinaties van facties mogelijk. En wie dat nog niet genoeg vindt, is er al een uitbreiding beschikbaar die nog meer facties aan het spel toevoegd.

Aantal spelers: 2-3
Leeftijd: vanaf  10 jaar
Speelduur: 20-30 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Untamed: Feral Factions is geschonken door Grumpy Owl Games




Reacties

Populaire posts