World Exchangers


We nemen een kijkje in de toekomst en wij leven in het jaar 2082. Na het incident van El Dorado werd de wereld verdeeld en gedomineerd door vier beruchte oligarchen. Ze handhaven weliswaar de vrede op aarde, maar hebben daarnaast elke 50 jaar een bizarre traditie. Ze herverdelen dan namelijk het land en de hulpbronnen door alle grote wereldsteden te kopen en te verkopen. 


Het doel van het spel is heel simpel: koop steden aan en verkoop ze weer op het juiste moment zodat ze het meeste geld opleveren. Want wie op het einde van het spel als rijkste oligarch uit de bus komt, wint dit spel. 


Iedere speler ontvangt een karakter, een marker, een speelbord en vier startsteden. Iedereen bepaalt vervolgens zijn of haar startkapitaal. Het invloedspoor wordt klaargelegd en de markt met de diverse steden. Let even goed op dat sommige karakters bij de start al een voordeel hebben. Heb je dit allemaal voorbereid? Dan kan het kopen en verkopen van start gaan. 

In een beurt kies je ervoor om een stad aan te kopen of te verkopen. Soms kan het gunstiger zijn om een stad in de juiste maand te verkopen, zodat het een groter voordeel oplevert. Maar het kan ook gunstig zijn om juist even wat meer geld uit te geven en op het door jou gewilde symbool uit te kunnen komen op je spelersbord. Je trekt namelijk iedere beurt een lijn tussen het geld dat je bezit en dat je nog hebt na je beurt. Er ontstaan zo een soort beursgang met alle fluctuaties die hierbij horen. 


Na 12 beurten eindigt het spel er wordt de eindstand bepaald. Hiervoor is er aan de achterzijde van het bord een telsysteem voorzien. Kijk naar het geld van je steden die je nog bezit, bekijk de symbolen die extra geld opleveren en naar de plaatsten op je speelveld welke je aangedaan hebt. 

Om het spel wat lastiger te maken is het aan te raden om direct met de B-zijde te spelen. Anders is het met name voor de veelspeler wel erg gemakkelijk met te weinig uitdaging. Wij vonden dat in een spel met twee spelers, de markt te weinig wisselde. Er kwamen weliswaar de verkochte steden van je tegenspeler te liggen, maar de grote stapel met nieuwe steden is slechts eenmaal opengedraaid, Dit brengt wat ons betreft te weinig variatie en te veel geluk in het spel. 


Maximaliseer jij je fortuin in deze once-in-a -lifetime kans, of verdwijn je in het stof van de steden die in deze wereld altijd van eigenaar wisselen. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf  8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

World Exchangers is geschonken door EmperorS4


Reacties

Populaire posts