Gardeners

Gardeners is het nieuwste coöperatief spel van Sit Down! Games, die je misschien wel kent van andere spellen zoals Magic Maze. Ook bij deze Gardeners zullen de spelers zwijgen tijdens het spel, is het ook in real-time te doen en werken de spelers samen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, krijgen de spelers elke een set van regels, die de andere spelers niet kennen, maar wel moeten volgen. Dat zijn condities zoals bijvoorbeeld : een kleine paarse bloem moet altijd grenzen aan een andere kleine paarse bloem, of bloemen mogen niet naast bomen liggen, enz ... Aan u de taak om de regels af te leiden via de manier waarop de andere spelers hun speelstukken aan puzzelen.

Het spel start door tegels in een raster van 6 op 6 aan te puzzelen. Tijdens een spelbeurt kan een speler een tegel aanleggen, of er 1 afbreken. Als je een tegel afbreekt (omdat die fout ligt of een tegel blokkeert die fout ligt), geeft je die aan een andere speler. Die tegel mag niet onmiddellijk terug geplaatst worden, maar wel in een volgende beurt. Zodra het raster compleet is, wordt er gecontroleerd of aan alle regels voldaan is. Als dat het geval is, scoren de spelers 1 punt en gaat de kaart met de oudste regel naar de score stapel. Is dat niet het geval, gaan de spelers verder met tegels af te breken en het raster te corrigeren totdat aan alle regels voldaan zijn.

De kaarten met de regels hebben een hint op de achterkant staan, het is enkel de eigenaar van die kaart die ze mag omdraaien en bekijken wat de effectieve regel is. Mag je een regelkaart afleggen als punt, neem je een nieuw regel kaart. Waarschijnlijk ga je nu het raster gedeeltelijk moeten afbreken om aan de nieuwe regel te voldoen.

Je zult de enorme zandloper wel opgemerkt hebben. Het team heeft namelijk precies 15 minuten de tijd om zoveel mogelijk punten als mogelijk te scoren. Hoe meer punten je scoort, des te moeilijker de regels worden.

Het spel kan ook in solo modus gespeeld worden, op die manier kan je nooit je teamgenoten teleur stellen als je er niet achter kunt komen wat hun spelregels zijn. Het zou eveneens kunnen gebeuren dat je 2 regels tegelijk hebt die mekaar tegenspreken. In dat geval moet je 1 van de 2 regels weg leggen, en een nieuwe nemen. Je verliest dan wel 1 punt.

Het artwork is eerlijk gezegd een beetje oubollig. De tegels zijn duidelijk, maar ze zijn in mijn ogen redelijk saai. Maar laat je dat niet tegen houden om als team je hoogste score scherp te stellen !
Voor de beginnende spelers zijn er aparte regels en tegels, zodat je het spel langzaamaan kunt leren kennen.


Dit spel is geschonken door Sit Down! en is vanaf februari te spelen bij het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts