Oneironauts

 


Slapen en dromen doet iedereen, maar je kan ook je dromen ontdekken. Oneironauts kunnen duiken in hun eigen dromen. Er is een elixir dat ervoor zorgt dat je dit proces kan controleren. Om samen te duiken gebruiken ze woorden om de duik te coördineren. Om te communiceren gebruiken ze gebarentaal zoals diepzeeduikers. Je moet zeker 1 mededuiker hebben om te duiken. Alleen duiken is ten strengste verboden.


Om een certificaat te behalen van opendroomduiker moet je in het finale examen slagen door een minimum van 15 schapen te verzamelen voor het elixir op is. De schapen spelen graag verstoppertje met de oneironauts en ze verstoppen zich graag in niemands droom. Zoals ervaren duikers die zuurstof kunnen sparen, kan een getraind team van oneironauts minder elixir gebruiken door een correct zicht en interpretatie van een droom.

Oneironauts is een coöperatief spel waarbij je allemaal in 1 team speelt. Je speelt verschillende rondes en in elke ronde wordt er een specifiek woord gegeven aan de groep. Alle spelers spelen een kaart gedekt uit hun hand die volgens hun het best overeenkomt met dat woord. Er wordt een kaart van de stapel toegevoegd, alle kaarten worden geschud. Jullie doel is om de kaart die van de stapel is toegevoegd eruit te halen. Er wordt niet gesproken in de droomwereld, je moet dus denken als je medespelers. Als je dat doet, dan win je.


Om te beginnen leg je het juiste aantal gebaren kaartjes; het aantal spelers +1. Leg de elixirtank en de schapenpuntentelling naast elkaar. Zet het schaap op 0 voor de start. De droomkaarten en woordenkaarten leg je binnen het bereik van iedereen. Als elke speler dan 6 kaarten heeft gekregen kan de speler die als laatste is opgestaan beginnen (startspeler). De startspeler neemt het bovenste woordkaartje en draait dit om zodat alle spelers het kunnen lezen. 


Elke speler kiest nu een droomkaart van zijn/haar hand dat gelinkt kan worden aan het woord en legt dit gedekt op tafel. De startspeler neemt ook een  gedekte willekeurige kaart van de stapel. De startspeler schud alle kaarten afgelegd door de spelers samen met de willekeurige kaart door elkaar. Leg alle kaarten open, leg ze 1 voor 1 bij een gebarenkaart. Elke droom moet geassocieerd zijn met een ander gebaar.



Je mag niet praten. Alle spelers gaan nu apart op zoek naar de dromenkaart die er willekeurig is bijgestoken. Als iedereen klaar is om te stemmen tel je tot 3 en iedereen laat dan het gebaar zien dat bij de willekeurige dromenkaart hoort volgens hun. De startspeler wijst naar iedere kaart en vraagt wie deze gespeeld heeft. Als de willekeurige kaart gevonden is, krijg je 1 schaap voor elke speler die op de willekeurige kaart gestemd heeft. Zet het schaap het juiste aantal punten vooruit op de schapenpuntentelling. Zo weet je hoeveel schapen je al gevangen hebt. 

Als je de schapen gevangen hebt, eindigt de ronde. Verplaats het gespeelde woordkaartje naar de meest links bovenste lege plaats op de elixirtank. De gespeelde droomkaarten komen op de aflegstapel en elke speler trekt 1 nieuwe droomkaart zodat hun hand weer gevuld is met 6 kaarten om uit te kiezen. De startspeler is nu de speler die in wijzerzin naast de vorige startspeler zit. Als alle spelers de willekeurige kaart hadden geraden, dan verdwijnt het woordkaartje naar een aflegstapel in plaats van op de elixirtank. Als de spelers 6 woordkaartjes op de elixirtank leggen zodat deze helemaal gevuld is, verliezen ze. Als je erin slaagt om 15 of meer schapen te verzamelen voor dit gebeurd, dan win je.

Dit spel werd geschonken door Igames en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 2 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts