Battle fries

 


Een spel over frietjes, Belgischer kan niet, met krokantjes, de ultrakrokante frietjes onderaan het pak. Je moet zoveel mogelijk frietjes met saus eten. Kies voor mayo, ketchup of een speciale saus, maar wees de enige die een frietje in de saus dipt, want anders verdwijnt deze in de saus.


Iedereen krijgt 9 frietkaartjes van dezelfde kleur. Leg de mayo en ketchupkaarten op hun normale zijde en voeg daarna een aantal speciale sauzen toe volgens het aantal spelers, je mag zelf kiezen welke speciale sauzen je toevoegt. Plaats de sauskaarten vervolgens in een cirkel met een lege zone in het midden. Leg de overige sauskaarten terug in de doos. In een spel met 3 spelers leg je een willekeurige speciale sauskaart (niet gebruikt) gedekt op 1 van de 3 sauskaarten (je kan de afgedekte saus niet gebruiken). 


Aan het einde van de ronde verplaats je de omgedraaide sauskaart met de klok mee naar de volgende sauskaart. Schud de krokantjes en leg ze gedekt op een stapel, leg ook een gedekte krokantjeskaart op elke sauskaart (onderaan in de hoek). Aan het begin van de ronde kiest iedere speler een frietkaart uit zijn/haar hand zonder deze te laten zien aan de andere spelers. Tel tot 3 en zeg dan tegelijk welke saus je kiest, leg je kaart met de afbeelding naar boven op de sauskaart.


Je hebt 3 verschillende frietkaarten; ketchupfrieten (rood) die niet op de mayosauskaart mogen, mayofrieten (geel) die niet op de ketchupsauskaart mogen en de frikandelkaart (beter gekend als de curryworstkaart), deze mogen overal gelegd worden. De frietjes met waarde 2 die eruit zien als astronauten mogen enkel op de corresponderende sauskaarten gelegd worden, de andere mogen ook op de speciale sauskaarten gelegd worden. Er wordt telkens gekeken (beginnende bij de mayosauskaart en dan met de klok mee) wie friet en/of krokantjes wint. Er zijn 3 scenario's: scenario 1, er worden 3 of meer frietkaarten op eenzelfde sauskaart, dan worden de gespeelde frietkaarten in het midden van de tafel gelegd. Scenario 2, worden er exact 2 frietkaarten gespeeld op eenzelfde sauskaart, dan worden de gespeelde frietkaarten open onder de sauskaart gelegd. De waarde van de frietkaarten blijven zichtbaar. Scenario 3,  ben je de enige die een frietkaart op de sauskaart hebt gespeeld dan win je de gespeelde frietkaart en de frietkaarten die onder de sauskaart liggen. Liggen er geen frietkaarten onder, dan krijg je het krokantje van de sauskaart. Leg een nieuw krokantje gedekt op de sauskaart.


Bij een speciale saus moet het effect, in de mate van het mogelijke, altijd uitgevoerd worden. Zo kan je extra kaarten winnen door ze af te pakken van je tegenstander, of van de kaarten in het midden. Al zal je een tegenstander soms ook helpen. Je kan ook kiezen om je kaarten door te geven. Als je dus een speciale saus kiest, kies verstandig en verzamel zoveel mogelijk kaarten of speel slim en neem gewoon de vele kaarten van je tegenstander over.


Als er tenminste 1 frikandelkaart wordt gespeeld zijn er 2 scenario's mogelijk. Scenario 4, als er 1 frikandelkaart op een sauskaart wordt gespeeld, dan worden alle gespeelde frietkaarten op die sauskaart gedekt in het midden van de tafel gelegd. De speler die de frikandelkaart speelde, voert scenario 3 uit. Scenario 5, als er 2 of meer frikandelkaarten op eenzelfde sauskaart worden gespeeld, dan worden de gespeelde frikandelkaarten gedekt in het midden van de tafel gelegd. Speel verder alsof de frikandelkaarten niet werden gespeeld met scenario 1, 2 of 3.


Maak je een fout (frietkaart op de foute saus, je legt de friet op een andere saus dan je zei, je speelt je kaart na de andere spelers, enz.), je gespeelde friet- of frikandelkaart wordt in het midden gelegd, voor de andere gaat het spel verder alsof je kaart niet gespeeld is. Na 9 ronden is het spel afgelopen. Tel al de punten op van de kaarten die je gewonnen hebt. De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste krokantjeskaarten (omdat dit de lekkerste frietjes zijn). Er is een spelvariant voor de doorwinterde spelers met de super mayo en super ketchup kaart (aan de achterkant van de mayo en ketchup kaart).



Dit spel werd geschonken door BYR games en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10 minuten


Reacties

Populaire posts