Circus
Clowns en acrobaten, trapezisten en jongleurs, plezier en spektakel, dat kan niet anders dan in het circus zijn ! En het is uiteraard ook in deze vrolijke kleurrijke omgeving dat het gelijknamige spelletje zich afspeelt. Meerbepaald, een deductie-spelletje voor kleine acrobaten vanaf acht jaar. Doel van het spel is om als eerste speler te achterhalen welke vijf circuselementen er deze voorstelling de circuspiste betreden, door af en toe te gaan piepen in de piste, of af te leiden van andere spelers doorheen het spel.
Circus bevat acht verschillende 'circustokens' met daarop telkens een circuselement (circusdirecteur, goochelaar, menselijke kanonskogel, clown, trapeziste, eenwieler, publiek of circustent. Leg vijf willekeurig gekozen tokens gedekt op het spelbord, dat bestaat uit vijf genummerde plaatsjes in de circuspiste. Hierna trekt elke speler zes circuskaarten (met dezelfde circuselementen erop) op hand, de overige kaarten vormen de trekstapel. Iedereen krijgt een schrijfbordje en een stift en het circus kan beginnen !
De startspeler gooit de dobbelsteen, waarvan het aantal ogen aangeeft hoeveel circustokens die speler mag bekijken. De bekomen informatie kan hierna genoteerd worden op het schrijfbordje. Hierna mogen alle andere spelers, in volgorde, eveneens naar dat aantal circustokens kijken. Heb je een van de bekeken circuselementen op een handkaart ? Dan leg je deze gedekt voor je neer.
Als iedereen gekeken heeft voert elke speler een actie uit: neem een kaart van de trekstapel, leg een kaart gedekt voor je of gooi een kaart weg om zo te actie ervan te genereren. Het totaal aantal kaarten (hand- en gedekte tafelkaarten) mag nooit de zes overschrijden.
De mogelijke acties zijn 'verwijder de kaart van een medespeler' (circusdirecteur), 'verander twee circustokens in de piste van plaats (clown), switch een handkaart van jou met eentje van je medespeler (trapeziste). De tovenaar levert een extra dobbelsteen (en extra sneak peak) op, en de menselijke kanonbal rekent op de snelheid van de spelers: bij het afleggen van deze kaart verliest de speler die als laatste zijn hand erop legt een van zijn gedekte kaartenserie. De publiekskaart daarentegen, is een beschermingsmechanisme: bij het afleggen ervan ben je safe voor jongleur, directeur en trapezistekaarten die tegen jou gebruikt worden.
Een circustentkaart heb je nodig om het spel te beëindigen (zie later) en de twee tickets (rood en goud) genereren een eigen effect. Het rode ticket maakt de opdracht voor de andere spelers wat ingewikkelder, aangezien hiermee een niet gebruikt circustoken mag gewisseld worden met eentje uit de piste (de speler die het rode ticket uitspeelt mag kijken welk nieuw token de piste betreedt). En gouden ticket is een joker, en kan voor eender welke gedekte kaart doorgaan, én voor een circustentenkaart (je kan het spel dus ook beëindigen met een gouden ticket).
Ben je erin geslaagd de vijf karakterkaarten voor je te leggen ? Leg dan een circustentkaart af en beëindig het spel. Check of jouw kaartenserie overeenkomt met de artiesten in de piste. Klopt het als een bus ? Dan win je het spel ! Ergens een foutje gemaakt ? Dan gaat het spel door zonder jou, want een foute serie levert een uitsluiting op.
Circus is een leuk tussendoorspelletje met een beperkte spelduur van een klein kwartiertje, en is mooi uitgevoerd met mooie grappige tekeningen in een retro-circusthema dat onze kleine spelers aanspreekt, maar ook voor de grotere (al dan niet begeleidende) spelers een leuk rondje deductie is. De bijgevoegde handleiding is eentalig Spaans, maar een snelle zoekactie op internet levert al snel de Engelstalige spelregels op. Laat het circus maar beginnen !
Dit spel werd geschonken door Falomir Juegos en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.
Reacties
Een reactie posten