Say What? Shiok Food

Er zullen altijd vragen zijn in het leven die voor altijd onbeantwoord zullen blijven? Vragen zoals: "Zijn Marsmannetjes groen?", "Bestaat de Verschrikkelijke Sneeuwman?", "Wat was er eerder? De kip of het ei?"

Maar de vraag die het vaakst door mijn hoofd spookt, is toch die van wellicht het grootste mysterie dat we in de moderne tijd kennen: "Wat gebeurt er achter het luikje bij de Chinees?"

Hoe vaak ik er ook al ben geweest om er een Chinese maaltijd op te halen, nog nimmer is het me gelukt om een glimp op te vangen wat er achter dat luikje is te zien. Het luikje gaat open, witte bakjes worden er doorheen geschoven en het luikje gaat weer dicht. En dat allemaal binnen een twee-tal seconden. En in die tijd wordt er ook nog eens iets in het Chinees geroepen. Misschien wel iets als "wo xiang mai yi ge mian bao". Gelukkig hebben jullie eerder al kunnen lezen bij de review van Say What? Mandarin wat dit betekent.

Maar goed, dat terzijde. Dit spel draait om eten uit de Aziatische keuken. Niet dat ik daar behoudens de Nederlandse Chinese keuken bekend mee ben. Gerechten als "Katong Laksa", "Lontong" en "Bak Kut Teh" zeggen me allemaal niets. 

En dat is nu juist waar het om gaat in dit spel. Dat de spelers daar wel een idee bij krijgen. Net als bij de andere spellen in de Say What? serie, is ook dit spel een party-spel dat in teams wordt gespeeld. Nadat de teams zijn ingedeeld, wijst ieder team iemand aan, die de hintgever zal zijn gedurende het spel.

De kaarten worden geschud en gelijk verdeeld over de teams. De hintgever neemt een kaart en bekijkt deze aandachtig. Vervolgens laat hij de kaart aan de tegenstanders zien, zonder dat iemand van zijn team de kaart kan zien. 

Nu gaat de hintgever proberen om het gerecht te omschrijven. Echter hij mag geen gebruik maken van de worden die op de kaart staan vermeld. Ook mag hij de naam van het gerecht zeggen. Doet de hintgever dit toch, dan is de beurt onmiddellijk voorbij. De andere leden van het team hebben 30 seconden de tijd om te raden over welk gerecht het gaat. Wordt het juist geraden, dan krijgt het team een punt. Het team met de meeste punten wint.

Maar wat er gebeurd achter het luikje? Ik heb nog steeds geen idee na het spelen van dit spel.

Dit spel werd geschonken door Singapore boardgames en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: +4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts