Say What? Mandarin & Bahasa Melayu


De afgelopen maanden mochten we jullie al enkele keren een nieuwe taal leren middels de partyspellen uit de serie Say What?

De maand gaan we wederom aan de slag met maar liefst twee nieuwe talen. Mandarijns en Bahasa Melayu zijn deze keer aan de beurt. Mandarijns is de meest gesproken taal ter wereld. Daar hebben we wel eens van gehoord. Niet dat we het spreken. Maar Bahasa Melayu is toch andere koek. Dat dienden we toch op te zoeken. Het is een Austronesische taal die in Malesië, Brunei, Singapore & Indonesië wordt gesproken.

Beide spellen kennen dezelfde regels. Vandaar dat wij ze samen voegen in één review. 

De spelers verdelen zich in twee gelijke groepen. Vervolgens worden de kaarten gesplitst in twee stapels. Een stapel met rode kaarten en een stapel met blauwe kaarten. Beide stapels worden grondig geschud en vervolgens verdeeld over de twee groepen.

Het spel kan nu beginnen. Het team dat aan de beurt is, wijst een van de leden aan als leraar. De leraar kiest vervolgens een blauwe en een rode kaart uit de stapel en bekijkt deze zonder deze aan zijn teamleden te laten zien. Hierna spreekt hij de dikgedrukte regels uit die op de kaarten staan. Waarbij hij eerst de blauwe kaart uitspreekt en daarna de rode. De makers van het spel, zijn er vanuit gegaan dat ook de leraar de taal die hij zijn studenten dient te leren niet machtig is, dus voor het gemak, staat de betekenis er keurig in het Engels onder gedrukt. Onderwijl de zin in het Mandarijns of Bahasu Melayu wordt uitgesproken beeld de leraar de tekst die op de kaarten staat uit. 


Nu is het de taak aan de leerlingen om binnen twee minuten de woorden te raden die de leraar bedoeld. Iedere kaart die goed geraden wordt, wordt terzijde gelegd en levert aan het einde van het spel 1 punt op. 

Zo spelen de teams om beurten. Het team dat de meeste punten heeft weten te verzamelen wint het spel.

Mocht je bang zijn dat je een fout maakt met het uitspreken van de woorden? In de regels staat een website vermeld waarop je kunt luisteren hoe het een en ander dient te worden uitgesproken. Hilariteit gegarandeerd tijdens deze twee spellen. Oftewel zoals ze het in Bahasa Melayu zo mooi kunnen zeggen: "ketawa, menjerit dan meraung."

Dit spel werd geschonken door Singapore boardgames en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 4-16
Leeftijd: vanaf 18 jaar
Speelduur: 30 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts