Qwixx Double


Voor de echte Qwixx fans die maar geen genoeg kunnen krijgen van dit kleurrijke dobbelspel, willen we jullie twee nieuwe varianten voorstellen. In deze in 2022 uitgekomen varianten wordt weer een leuke twist gegeven aan het alom bekende en geroemde dobbelspel. 

De basisregels blijven hetzelfde. Iedere speler ontvangt een scorevel en een potlood of pen. De startspeler wordt bepaald en deze gooit met alle dobbelstenen en roept luidt en duidelijk de som van de twee witte getallen. Deze mogen de passieve spelers aankruisen op hun blaadje. Dit hoeft echter niet. De actieve speler kiest uit de som van de twee witte dobbelstenen of kiest de som van één witte dobbelsteen met een gekleurde steen om dit getal af te strepen. De actieve speler mag ook beide getallen afkuisen als hij deze kan gebruiken. Kan of wil hij niets aankruisen, dan krijgt hij hiervoor strafpunten. Tot zover de basisregels in een notendop. 

Variant A: Als je naar het scorevelletje kijkt, valt op dat er onder de getallen een vakje gemaakt is, dat eveneens afgekruist kan worden. Wanneer een speler het getal voor een tweede keer in dit spel gooit, dan mag hij ook het onderste vakje afkruisen. Let op dat dit enkel toegestaan is als je het vakje nog niet voorbij gelopen bent. Want ook in deze variant moeten de vakjes van links naar recht gevuld worden en mag je niet terug uit lopen. In het originele spel mag je de rij afsluiten als je er al vijf kruisjes hebt staan, in deze variant dien je tenminste zeven kruisjes te hebben staan, maar daar mag je natuurlijk ook de onderste vakjes voor meetellen. Wanneer er twee kleuren afgesloten zijn of als iemand al zijn minpunten af heeft moeten strepen, eindigt het spel. Je kunt maximaal 22 kruisjes zetten, maar er tellen maar 16 kruisjes mee voor de eindscore. 
Degene met de meeste punten wordt de winnaar.

Variant B: In deze variant zie je dat er in iedere rij vier velden zijn met dubbele kruisjes. Lukt het je om zo'n dubbelveld af te kruisen, dan mag je direct een tweede kruisje zetten in dit veld. Ook hiervoor geldt dat je om een rij af te mogen sluiten, zeven kruisjes moet hebben staan en daarbij uiteraard de dubbele velden voor twee mag meetellen. Door de dubbelvelden is het mogelijk om 16 kruisjes in een rij te zetten. 
Ook hier wordt degene met de meeste punten de winnaar. 


Ben je op zoek naar extra variantie, dan kun je ervoor kiezen om een deel van de spelers met variant A te laten spelen en andere spelers een velletje van variant B te geven. Zo heb je direct inzicht met welke variant je het meest succesvol lijkt te zijn. 

Ook deze twee varianten hebben ons weer extra Qwixx plezier gebracht. We raken niet uitgespeeld en zeker niet met alle diverse varianten die er op de markt zijn. Chapeau voor NSV.

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten

Qwixx  double is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door NSV

Qwixx double is voor leden van Het Geel Pionneke met 10% korting te koop bij www.spelmagazijn.be

Reacties

Populaire posts