Space craft

In de buitenwijken van de stad, is er een gigantische stortplaats met allerlei rotzooi. Het is hier dat er 4 nogal rare wetenschappers in de stapels aan het rommelen zijn, op zoek naar bruikbare onderdelen. Ze hebben onder mekaar een weddenschap afgesloten om te zien wie de beste raketbouwer is. De opdracht is niet eenvoudig, en het materiaal voorhanden is beperkt. Welke excentrieke onderzoeker zal als eerste in staat zijn om de ruimte te bereiken met zijn eigen gebouwde raket ?

Bij het openen van de speeldoos valt onmiddellijk de 3 inlays op, die alle raketonderdelen mooi opbergen. In het midden komt de stortplaats met daarop allerlei afval in de vorm van tegels. Afhankelijk van het aantal spelers zal dit een groter of een kleinere stortplaats zijn, te bekomen door het spelbord om te draaien. Elke speler krijgt een eigen pion, een magazijn, een geheime opdracht die hij of zij uit 2 kaarten gekozen heeft, en een beginstuk voor de raket. 

Er zijn 3 mogelijke acties waarvan de spelers er exact 1 mogen van uitvoeren : naar de stortplaats gaan, de stortplaats doorzoeken of de stortplaats verlaten.

De stortplaats bezoeken : de speler plaatst zijn pion op een door hem gekozen afvaltegel. Je mag de stortplaats langs de zijkant betreden, of via lege vakjes. De tegel waarop je komt te staan, mag je in je magazijn leggen. Die tegels met voorwerpen heb je nodig later om raketonderdelen te bouwen. Elk voorwerp heeft een bepaald gewicht, gaande van 1 tot 3. In je magazijn kan je maximaal 4 voorwerpen stockeren met een totaal gewicht van 7.


De stortplaats doorzoeken
: deze actie kies je als je al op de stortplaats staat. Je kan nu nog extra voorwerpen verzamelen, door je horizontaal of verticaal te bewegen. Je mag naar een aangrenzende tegel gaan, of naar de verste tegel op die horizontale of verticale rij. Over een leeg vak of een pion van andere speler mag je niet springen. Wederom neem je de tegel waar je pion op terecht komt.

De stortplaats verlaten : zodra je op de stortplaats je pion niet meer kan bewegen, of je hebt voor een totaal aan 7 gewicht voorwerpen in je magazijn, of je hebt 4 voorwerpen in je magazijn, moet je de stortplaats verlaten. Alle verzamelde voorwerpen gaan dan uit het magazijn en je pion komt terug bij je staan. Nu is het moment daar om maximum 2 raketonderdelen te bouwen en aan te puzzelen aan je raket. Het kan ook het moment zijn dat je kan voldoen aan maximum 2 van de 4 contracten die open in het midden van de tafel liggen. 


Op de inlays liggen onderaan voorwerpen met daartussen een gewicht. Het voorwerp duidt aan welk voorwerp je zeker moet afgeven om een raketonderdeel van die rij te nemen. Het gewicht duid aan hoeveel gewicht aan voorwerpen je in totaal moet afgeven. Deze liggen bij elk spel wel anders, wat het spel iets of wat gevarieerder maakt.

Na het aan puzzelen van de gemaakte raketonderdelen, kan je controleren of je aan 1 of 2 opdrachtkaarten voldoet. Een voorbeeld daarvan is om 4 vleugels aan je raket te hebben, of 2 rode en 2 witte onderdelen. Is dat het geval, mag je die kaart nemen en scoor je op het einde van het spel zoveel punten als er onderaan op staan. De kaart die er net boven lag, wordt naar beneden geschoven en van de stapel wordt de bovenste rij terug aangevuld.

Heb je niet alle voorwerpen kunnen spenderen bij het maken van raketonderdelen, mag je die laten liggen tot een volgende beurt, naast je magazijn.

 
Het spel gaat verder tot dat er een speler een raket heeft gebouwd die voldoet aan de algemene blueprint. Daar staat op afgebeeld hoeveel onderdelen van elk je minstens moet bezitten in je raket. De speler die dat triggert, krijgt nog extra punten, en daarna worden nog 4 rondjes gespeeld.  In die 4 beurten hebben de andere spelers de kans om ook te voldoen aan die blueprint. Spelers krijgen punten voor hun behaalde opdrachten, een behaalde blueprint en hun geheime opdracht.
 
Het spel komt in 2 varianten, elk met hun eigen opdrachtkaarten met hogere moeilijkheid bij de geavanceerde versie. Het voldoen aan opdrachtkaarten bij de geavanceerde versie verloopt ook iets anders. Je plaatst daar een schijfje op de kaart waaraan je voldoet. Ben je de enige speler, scoor je veel punten, liggen daar meerdere spelers, zullen de punten lager zijn.
 
Dit spel is geschonken door Granna en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts